Zoeken

NAVO weigert Sebta en Melilla te beschermen bij aanval door Marokko

26 oktober 2022 - 12:00 - Wereld

©

Spanje is er niet in geslaagd de NAVO ervan te overtuigen Sebta en Melilla te beschermen in geval van een aanval door Marokko. Ook de schepen van het bondgenootschap mogen de havens van de autonome steden niet aandoen voor technische stops of om bij te tanken.

Om de NAVO ervan te overtuigen Sebta en Melilla te beschermen, heeft de regering van Pedro Sánchez tijdens de top van het bondgenootschap in Madrid een stappenplan opgesteld. Noch de Verenigde Staten noch het Verenigd Koninkrijk lijken echter voorstander te zijn van deze substantiële wijziging van de status van de twee door Marokko opgeëiste steden. Spanje vond het niet nodig om voor dit voorstel te lobbyen, maar zonder de steun van deze twee organisaties wordt het voorstel niet aangenomen.

Lees ook: NAVO overweegt Sebta en Melilla tegen Marokko beschermen

Daarom probeerde de Spaanse regering tijdens de top een "Plan B". Er werd overeengekomen dat de schepen van de Alliantie die de Straat van Gibraltar oversteken technische stops zouden maken en zouden bijtanken in de havens van de twee autonome steden. De NAVO oordeelde echter dat deze schepen dit kunnen doen in "andere havens" zoals Rota (Cadiz).

De twee enclaves in het noorden van Marokko zullen economisch getroffen worden door de weigering van de NAVO. Russische militaire schepen en onderzeeërs die tussen 2010 en 2018 in Sebta aankwamen, brachten volgens de havenautoriteiten bijna vijf miljoen euro op.

Lees ook: Grens Marokko-Spanje besproken in Spaans parlement

De aanwezigheid van NAVO-schepen in Sebta en Melilla zou Marokko ten minste de indruk hebben gegeven dat de twee gebieden onder bescherming van het bondgenootschap staan, zodat het zich in geval van een aanval zou kunnen verdedigen. Het koninkrijk heeft herhaaldelijk aanspraak gemaakt op de twee autonome steden. Enkele dagen geleden stelde Marokko in een brief aan de Verenigde Naties nog dat het "geen landsgrens met Spanje" heeft en dat Melilla een "bezet gebied" is.

Bladna.nl