Zoeken

"Marokko zal Sebta, Melilla, Chafarinas-eilanden en Canarische Eilanden terugwinnen"

30 maart 2023 - 21:00 - Wereld

©

Marokko zal uiteindelijk Sebta, Melilla, de Chafarinas en de Canarische Eilanden terugkrijgen, aldus een Marokkaanse journalist. Hij gaat zelfs zo ver dat hij stelt dat de overdracht van de twee autonome steden al is overeengekomen tussen de twee landen.

"De kwestie van Sebta en Melilla is al diplomatiek overeengekomen. Als het zover is, zal Marokko Sebta, Melilla, de Chafarinas eilanden en de Canarische Eilanden terugkrijgen", zei de Marokkaanse journalist Said Affasi maandag op de Israëlische zender i24News, tijdens een debat met de Sahrawi journalist en activist Taleb Alisalem. Deze laatste bekritiseerde het "Marokkaanse expansionisme" in Noord-Afrika en vroeg aan de Marokkaanse journalist of "de Canarische Eilanden nu ook deel uitmaken van Marokko".

"Marokko leeft in een waan", zei Alisalem. "Niet alleen eist Marokko de Sahara op, maar ook Algerijnse gebieden, de Canarische Eilanden, Sebta en Melilla, die Spaans zijn, en grondgebied van Mauritanië". De Sahrawi-journalist nodigt Marokko uit om "op te houden met deze expansionistische ideologie" om "de stabiliteit in Noord-Afrika" te behouden en "een gezond en gunstig nabuurschap voor de mensen te creëren".

Op 10 december 2020 erkende de Amerikaanse president Donald Trump officieel de soevereiniteit van Marokko over de Sahara. Enkele dagen later verklaarde de voormalige Marokkaanse premier Saadeddine El Othmani, in een interview aan een Egyptische zender dat de beurt van Sebta en Melilla "zal komen". Op 14 maart 2022 sprak ook president Pedro Sanchez in een brief aan Koning Mohammed VI zijn steun uit voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team