Zoeken

Ex-Spaanse minister vertelt over crisis Leila-eiland

14 juli 2022 - 16:20 - Wereld

©

Federico Trillo, voormalig Spaanse minister van Defensie, blikt terug op de crisis over het Peterselie-eiland. Hierdoor kon Spanje het kleine eiland Perejil (Leila) na de Marokkaanse "invasie" in juli 2002 zonder gebruik van gewapend geweld heroveren.

Het eerste incident tussen Spanje en Marokko op het eiland Leila had kunnen ontaarden in een gewapend conflict, zei Trillo in een interview met ABC. Hij benadrukte dat het een "invasie was die in strijd was met het internationale recht". Gewapende helikopters vlogen boven het eiland, klaar om elke Marokkaanse aanval af te slaan.

Lees ook: Sterke controverse in Spanje na interventie van Marokkaanse politie op eiland Leila

Op 10 juli 2002 werd Trillo door zijn collega Ángel Acebes, toen minister van Binnenlandse Zaken, op de hoogte gebracht van de invasie op het kleine eiland. "De Guardia Civil heeft de aanwezigheid van ’Moren’ in uniform in Persil ontdekt," zei hij. Trillo had een ontmoeting met de stafchefs om meer informatie te krijgen en ging toen naar La Moncloa voor een spoedvergadering met minister Ana Palacio van Buitenlandse zaken, de vice-president Mariano Rajoy en de Spaanse premier José María Aznar López.

Aan het einde van de vergadering gaf premier Aznar toestemming om in het volste geheim een militaire operatie te beginnen. "De president heeft laten zien dat hij een groot staatsman is, hij heeft veel over deze beslissing nagedacht, er was veel druk... En ook veel overleg," herinnerde Trillo zich.

Lees ook: Marokkaanse vlag terug op Leila eiland

Voor het voormalige hoofd van het ministerie van Defensie is de opeenvolging van chantages door Marokko een feit. "Na de migratiecrisis in Sebta in mei 2021 heb ik gezegd dat dit een nieuwe manifestatie was van de aanspraken van Mohammed VI op Spaans grondgebied."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team