Zoeken

Sebta: kinderen ontsnappen om niet naar Marokko terug te keren

16 augustus 2021 - 17:40 - Gemeenschap

©

Zeker 60 Marokkaanse minderjarigen zijn zaterdag uit de inrichting Piniers in Sebta ontsnapt, om te ontkomen aan de lopende repatriëringsoperatie. De Spaanse politie is actief op zoek naar hen.

Marokkaanse minderjarigen uit het sportcentrum Santa Amelia in Sebta willen niet naar Marokko terugkeren. Zaterdag liepen de spanningen in het centrum op, nadat de nationale politie had geprobeerd 15 minderjarigen mee te nemen die daar verbleven, om ze naar Marokko te repatriëren.

Lees ook: Sebta: massale repatriëring Marokkaanse kinderen naar Marokko

In het kader van de repatriëringsoperatie van minderjarigen die vrijdag van start is gegaan, wil het ministerie van Binnenlandse Zaken 150 minderjarige migranten uitzetten die op 17 en 18 mei in Sebta zijn aangekomen en in het sportcentrum Piniers en het centrum La Esperanza waren ondergebracht. De repatriëring betreft geen "kwetsbare minderjarigen", dat zijn kinderen die hebben aangegeven slachtoffer te zijn geweest van geweld en vernederende behandeling in Marokko.

De terugkeer van de minderjarigen is overeengekomen op basis van een akkoord tussen Spanje en Marokko dat in 2007 werd ondertekend. Deze overeenkomst betreft de samenwerking bij het voorkomen van illegale immigratie van niet-begeleide minderjarigen, hun bescherming en hun terugkeer. Dit vereist een strikte naleving van de respectieve nationale wetgeving, de regels en beginselen van het internationaal recht, met name de relevante bepalingen van het Verdrag inzake de rechten van het kind en de facultatieve protocollen waarbij beide staten partij zijn", schrijft Okdiario.

Lees ook: Hassan, minderjarige Marokkaanse migrant, bezorgd over toekomst

De Ombudsman heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd om de repatriëringsoperatie op te schorten. Hij vindt dat "de procedure moet beginnen nadat de minderjarige gehoord is en op basis van een verslag van de diensten voor kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Dan pas kan de administratie beslissen over een terugkeer naar het land van herkomst, een land waar de minderjarige familie heeft, of, indien dit niet mogelijk is, het verblijf van de minderjarige in Spanje". Organisaties zoals Save The Children hekelen ook deze collectieve "illegale" repatriëring en bereiden zich voor om de zaak aanhangig te maken bij de bevoegde rechter en de opschorting van de operatie te eisen.

Na hun repatriëring worden de minderjarigen naar een centrum in Martil (Tetouan) gebracht, waar gezinsherenigingen moeten plaatsvinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team