Zoeken

Spaanse kerk veroordeelt repatriëring Marokkaanse kinderen

18 augustus 2021 - 15:00 - Wereld

©

De Spaanse Bisschoppenconferentie heeft de regering opgeroepen om "boven alles het leven en de veiligheid van de minderjarigen te waarborgen", overeenkomstig de nationale wetten en de internationale verdragen, die de "instemming" van minderjarigen vereisen, vooraleer er over wordt gegaan op een eventuele repatriëring.

De collectieve repatriëring van minderjarigen "vormt een ernstig probleem voor de minderjarigen zelf", aldus de Spaanse Bisschoppenconferentie (CEE) in een verklaring. Daarin spreekt de conferentie haar bezorgdheid uit over de repatriëring naar Marokko van de minderjarigen die afgelopen mei massaal naar Sebta kwamen. Volgens de instelling kan "vanuit moreel, ethisch en juridisch oogpunt" de reactie op een massale binnenkomst "geen collectieve terugkeer zijn, maar moet elk geval afzonderlijk worden bekeken", overeenkomstig het nationale en internationale rechtskader.

Lees ook: Sebta: kinderen ontsnappen om niet naar Marokko terug te keren

De Spaanse Bisschoppenconferentie vraagt zich af of de terugkeer gebeurt volgens een geïndividualiseerde procedure, zoals bepaald in het Verdrag inzake de rechten van het kind van 1989, alsook andere internationale verdragen, maar ook volgens de organieke wet 1/1996 inzake de rechtsbescherming van het kind en de organieke wet 8/2015 inzake de bescherming van kinderen en adolescenten.

In een verklaring die ondertekend werd door Mgr. José Cobo, de bisschop die verantwoordelijk is voor het departement migratie, stelt de CEE dat het van essentieel belang is dat de geldende teksten worden nageleefd om "boven alles het leven en de veiligheid van minderjarigen te waarborgen". Minderjarigen moeten hun "instemming" geven voordat zij "eventueel worden gerepatrieerd", aldus de CEE, die herinnert aan de verplichting van de staten van herkomst en aankomst van minderjarigen, om hen te beschermen en naar hen te luisteren, "om hun individuele terugkeer naar hun familie te garanderen wanneer zij daarom verzoeken, of hun verzorging en bescherming wanneer zij zich bevinden in een situatie van kwetsbaarheid, misbruik, armoede of uitbuiting".

Lees ook: Mohammed VI neemt leiding over dossier niet-begeleide minderjarige migranten

"Wij maken ons zorgen over het feit dat kinderen massaal zullen vluchten uit opvangcentra en over de situatie van machteloosheid en de gevolgen voor de bevolking die daaruit kunnen voortvloeien. Daarom zijn wij als kerk en samenleving op zoek gegaan naar oplossingen die gebaseerd zijn op een dialoog tussen de staten, individuele aandacht en het waarborgen van rechten, solidariteit op alle niveaus en de veiligheid van iedereen", zo besloot de CCE in haar verklaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team