Zoeken

Minderjarige Marokkaanse migranten: 92% families willen dat ze in Spanje blijven

2 juni 2021 - 12:00 - Marokko

©

Meer dan duizend niet-begeleide Marokkaanse minderjarigen zijn tussen 17 en 18 mei in Sebta aangekomen. Daardoor is er een ongekende migratiecrisis ontstaan. Ondanks dat 1125 van hen door de plaatselijke overheden zijn opgevangen, zwerven velen nog steeds rond in de straten van de Spaanse enclave. Hun families verkiezen dat zij in Spanje blijven in plaats van een terugkeer naar Marokko.

Van de 4400 Marokkaanse ouders die via de telefoon informatie zochten over hun kinderen, geeft 92,5% van de ouders er de voorkeur aan dat hun kinderen in Spanje blijven "omwille van sociaal-economische redenen, familiale redenen, geldgebrek, armoede, de prijs van medicijnen...", meldt El Faro de Ceuta.

Overeenkomstig de procedures heeft de Dienst kinderbescherming, bijgestaan door de NGO Save The Children, reeds meer dan 150 persoonlijke gesprekken gevoerd met kinderen en tieners om een aantal persoonlijke gegevens te verzamelen, waaronder hun leeftijd. Dit voorkomt onnodige röntgenonderzoeken en versnelt het proces, zodat snel contact met hun familie kan worden gelegd.

Bij de procedure voor hereniging moet niet enkel het verwantschap worden geverifieerd, maar moeten ook het contact-risico, de levensvatbaarheid van de terugkeer en de instemming van ouders en minderjarigen worden beoordeeld. "Wij zijn verantwoordelijk voor deze minderjarigen en wij kunnen hen niet toevertrouwen aan de politie, laat staan aan de agenten die hen sinds twee weken vragen het land onvoorwaardelijk te verlaten", verklaart de verantwoordelijke voor minderjarigen in Sebta.

Reeds 920 minderjarige migranten zijn door de plaatselijke politie gehoord en over verschillende centra verdeeld: 171 jongens en 67 meisjes in Piniers, 245 jongens in het sportcentrum Santa Amelia en 364 anderen in loodsen in de buurt van Tarajal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team