Zoeken

Hassan, minderjarige Marokkaanse migrant, bezorgd over toekomst

29 juli 2021 - 12:00 - Gemeenschap

©

Hassan (niet zijn echte naam), een 17-jarige Marokkaanse jongen, is één van de 20 minderjarige migranten die vanuit Sebta naar Galicië zijn overgebracht. Hij kwam iets meer dan zes maanden geleden, na 12 uur te hebben gezwommen, vanuit Tetouan in Sebta aan. Hassan maakt zich veel zorgen over zijn toekomst.

Bij zijn aankomst in Sebta werd Hassan gearresteerd en samen met honderden andere minderjarige migranten ondergebracht in het centrum La Esperanza. Hij is één van de 20 minderjarigen die door de centrale regering naar Galicië zijn gestuurd, om de autonome stad te "ontlasten". Sebta werd op 17 en 18 mei overspoeld door migranten, wat een migratiecrisis met Marokko ontketende.

Lees ook: Sohaib (16) zwom naar Sebta om zijn moeder terug te zien

Hassan woont in een huis in Vigo dat beheerd wordt door de Faibén Stichting. "Ik heb Marokko verlaten om mijn leven op te bouwen. Ik wil gewoon werken en mijn familie helpen," vertelt hij aan El Diario. In La Esperanza deelde hij soms met 16 andere minderjarigen een kamer en mocht nauwelijks de straat op. "De omstandigheden zijn hier in Vigo veel beter, er zijn niet zo veel kinderen," zegt Hassan.

De jonge Marokkaan kwam op 30 juni aan in Vigo en wordt door zijn nieuwe opvoeders omschreven als een zeer hardwerkende, participatieve en respectvolle jongeman, maar ook zeer gereserveerd. "Wat ons zorgen baart is de toekomst en de regularisatie van de situatie van deze jongeren", zegt Angel Martínez Puente, maatschappelijk werker en oprichter van Faibén. Hassan wil een koksopleiding volgen, maar hij heeft geen papieren, geen verblijfsvergunning en geen baan. "Hij wil zich graag integreren en hij werkt hard", zegt Puente.

Hassan wordt in januari 18 jaar en zal dan het centrum moeten verlaten. De Galicische overheid kan wel een verlenging toestaan, maar daarvoor komt hij niet in aanmerking, omdat hij geen papieren heeft. "Het is een slang die in zijn eigen staart bijt. Dit is een structureel probleem dat de regering dringend en op een structurele en politieke manier moet aanpakken, om het leven van migranten te kunnen vergemakkelijken", aldus Puente.

Lees ook: Marokko weigert dat minderjarigen uit Sebta naar Spanje worden gebracht

Ook Hassan zelf is bezorgd over zijn toekomst. Elke dag vraagt hij hoe lang hij nog heeft om papieren te krijgen. "Op 17-jarige leeftijd heeft hij een hoog volwassenheidsniveau en wil hij alles begrijpen," zegt Carmen Zamora, een andere maatschappelijk werkster van het centrum. "We vertellen hem elke dag wat er de volgende dag gaat gebeuren. Het is zeer belangrijk dat hij op de hoogte is," zegt Puente.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team