Zoeken

Ouders van in Sebta geblokkeerde Dina (13) zijn wanhopig

20 juni 2021 - 18:20 - Gemeenschap

©

Dina El Yassini Haidour is één van de minderjarige migranten die illegaal naar Sebta trok tussen 17 en 19 mei. Een maand na deze collectieve migratiepoging, die de aanleiding was voor een crisis tussen Marokko en Spanje, zit het meisje nog steeds vast in de enclave. Haar familie is wanhopig.

Dina’s ouders, El Houssin en Ikram, kunnen deze situatie niet langer verdragen. El Houssin, de vader van Dina, is zwaar getroffen en heeft zijn gezichtsvermogen gedeeltelijk verloren door deze situatie. Het 13-jarige meisje is sinds 17 mei in Sebta gestrand nadat zij daar met vrienden naartoe is gegaan. Ze wil naar Marokko terugkeren om met haar familie te worden herenigd, maar voor het ogenblik weigeren de Spaanse autoriteiten om de minderjarige aan haar ouders over te dragen, meldt El Faro de Ceuta.

Lees ook: Sohaib (16) zwom naar Sebta om zijn moeder terug te zien

De familie El Yassini Haidour is één van de zeven Marokkaanse families die hun kinderen terug willen. De familie heeft de Marokkaanse autoriteiten documenten verstrekt die bewijzen dat zij de ouders van Dina zijn, maar de toegang tot het grensgebied wordt hen geweigerd en de verantwoordelijken van het centrum in Piniers waar Dina is ondergebracht kunnen haar niet aan de politie overdragen, zonder de fysieke aanwezigheid van haar ouders. Dina blijft haar familie bellen voor hulp. Haar ouders zijn wanhopig en weten niet meer op welke deur ze moeten kloppen. Zij zijn bereid het onmogelijke te doen om hun dochter terug te zien, zelfs naar Sebta zwemmen om haar terug te halen.

Koning Mohammed VI herhaalde onlangs zijn hoge instructies aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken, om de kwestie van de terugkeer van niet-begeleide Marokkaanse minderjarigen definitief op te lossen. Maar in werkelijkheid is de situatie heel anders. Spanje eist van zijn kant garanties vóór elke repatriëring van minderjarigen. Het is duidelijk dat de autoriteiten van beide landen het niet eens zijn over de voorwaarden voor de terugkeer van deze kinderen, die het slachtoffer zijn van de spanningen tussen Marokko en Spanje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team