Zoeken

Sahara: Algerije en Polisario verliezen juridische strijd in Nieuw-Zeeland

21 maart 2021 - 14:20 - Economie

©

Algerije en Polisario hebben een rechtszaak over de invoer van fosfaat in de Sahara tegen het pensioenfonds van Nieuw-Zeeland verloren. Het Hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland heeft de separatisten afgewezen na een klacht die in maart 2020 tegen het fonds werd ingediend.

Een niet succesvolle rechtszaak. In de aanklacht die is ingediend door Kamal Fadel, de vertegenwoordiger van de separatisten in Australië en Nieuw-Zeeland, beschuldigde de Polisario het Nieuw-Zeelandse Superannuation Fund (NZSF), een spaarfonds van de Nieuw-Zeelandse regering opgericht ter ondersteuning van ouderdomspensioenen, ervan "te investeren in de invoer van fosfaten die illegaal zijn gewonnen en ingevoerd" uit de Sahara.

In de uitspraak van het Nieuw-Zeelandse Hooggerechtshof van 15 maart, verklaarde rechter Mark Woolford dat "het fonds zijn wettelijke verplichtingen met betrekking tot het gebruik van superfosfaat op zijn boerderijen niet heeft nagelaten". Hij concludeerde dat de beleggingen "in overeenstemming zijn met de ’Superannuation and Retirement Income Act 2001’ van Nieuw-Zeeland bij zijn beslissingen om te beleggen in activa die verband houden met fosfaat dat uit de Sahara wordt gewonnen. "Het Gerechtshof verwerpt de rechterlijke toetsing van de invoer door Nieuw-Zeeland van Sahara-fosfaat", aldus de beslissing.

Het Nieuw-Zeelandse pensioenfonds zegt tevreden te zijn met het besluit. "Wij nemen onze verplichtingen als verantwoordelijke investeerder zeer ernstig. (...) In alle investeringsaangelegenheden passen wij onze code naar behoren toe om te voldoen aan onze wettelijke verplichtingen om het fonds te beheren op een wijze die geen schade toebrengt aan de reputatie van Nieuw-Zeeland als een verantwoordelijk lid van de wereldgemeenschap," aldus de woordvoerder.

Het besluit is een klap voor Algerije en de Polisario en een troost voor Marokko, wiens soevereiniteit over de Sahara op 10 december 2020 door de Verenigde Staten werd erkend.

Bladna.nl