Zoeken

Marokko en Algerije zijn verwikkeld in een wapenwedloop

9 maart 2021 - 14:00 - Marokko

©

Marokko en Algerije zijn sinds de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse Sahara, verwikkeld in een wapenwedloop. Dat is althans wat het tijdschrift The Africa Report schrijft.

De Algerijnse en Marokkaanse legers (respectievelijk tweede en vijfde in Afrika), maken aanzienlijke bedragen vrij voor de aankoop van militair materieel van de laatste generatie, meldt The Africa Report. De twee landen bevoorraden zich op verschillende markten. Marokko heeft een voorkeur voor Amerikaanse en Franse wapens, terwijl Algerije zijn keuze richt op wapens van Russische makelij.

Afgelopen januari heeft Marokko het Patriot-luchtverdedigingssysteem van de Verenigde Staten gekocht. Het heeft ook twee Ground Master 400-radars gekocht van de Franse fabrikant Thales Group en zeven radars van de Amerikaanse defensie-gigant Lockheed Martin. Marokko beschikt over F-16-vliegtuigen van Amerikaanse makelij. Algerije beschikt van zijn kant over een breed scala van hoogwaardige radarsystemen, zoals de Russische Rezonans-NE en de Chinese YLC-8B. Het Algerijnse leger heeft ook Russische gevechtsvliegtuigen, waaronder Sukhoi-vliegtuigen met sterke manoeuvreer capaciteiten.

De spanningen tussen Marokko en Algerije zijn de laatste maanden sterk opgelopen. Het optreden van de Royal Armed Forces (FAR) bij de door militieleden van Polisario geblokkeerde grenspost van Guerguerat om het wegverkeer naar Mauritanië te deblokkeren is de aanleiding. Algerije en de onafhankelijkheidsbeweging hebben de Marokkaanse wapenfeiten nog steeds niet verwerkt.

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft zijn steun aan de Polisario voortdurend bevestigd. "Er is geen oplossing voor het Sahrawi-vraagstuk buiten de zelfbeschikking van het Saharaanse volk. De kwestie van de Sahara is een geval van dekolonisatie", zei hij in zijn toespraak ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de Algerijnse Hirak. Marokko van zijn kant handhaaft zijn plan voor autonomie van de Sahara onder zijn soevereiniteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team