27 februari 2022 - 21:00 - Wereld
Marokkaanse studenten die in Oekraïne vastzitten, vrezen voor hun leven en schuilen in metrostations. Vier dagen na het begin van de Russische invasie, wordt er gevochten in Kiev en Kharkiv.
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is, tot grote ontsteltenis van de Oekraïners en van de in het land gestrande Marokkaanse studenten, in alle hevigheid losgebarsten. "Net voor zonsopgang hoorden we op donderdag 24 februari het geluid van explosies. Het was oorverdovend en angstaanjagend. Toen wisten we dat de oorlog was begonnen," zegt Ayman, een Marokkaanse student in Kharkiv, aan The New Arab. Samen met zijn vrienden zocht hij zijn toevlucht in het dichtstbijzijnde metrostation, net zoals honderden Oekraïners en buitenlanders. "We verbergen ons in een metrostation in Kharkov. Er zijn hier veel mensen. We zijn bang en we kunnen niet slapen van het lawaai van de explosies. De Marokkaanse regering moet ons helpen," voegt Ayman eraan toe.
Lees ook: Oorlog Rusland-Oekraïne: Marokkaanse ambassade in Kiev blijft open
De Marokkaanse ambassade in Kiev heeft Marokkanen die ervoor hebben gekozen om in Oekraïne te blijven, opgeroepen om de door de bevoegde Oekraïense autoriteiten gelaste richtlijnen en veiligheidsmaatregelen na te leven. Ook werd hun geadviseerd om "hun verblijfplaatsen enkel te verlaten wanneer dat absoluut noodzakelijk is, altijd hun identiteitsdocumenten bij zich te dragen en voortdurend in contact te blijven met de ambassade en de opgerichte crisiseenheid".
Lees ook: Rusland vindt vertrek Marokkaanse studenten uit Oekraïne "onbegrijpelijk"
De in Oekraïne gestrande Marokkaanse studenten willen heel graag terugkeren naar Marokko, maar volgens sommigen van hen wil de ambassade van het koninkrijk in Kiev hen daarbij niet helpen. "’We hebben jullie gevraagd vroeger te vertrekken," is het antwoord dat we elke keer te horen krijgen wanneer we de ambassade van het Koninkrijk in Oekraïne bellen", klaagt Ayoub Kerkachi, een Marokkaanse student uit de westelijke stad Lviv. "We zijn inderdaad niet weggegaan, maar nu hebben we een andere oplossing nodig", zegt hij.
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Spaans dorp daagt Chefchaouen uit