Zoeken

Hoger onderwijs: Marokko rekent op wereld-Marokkanen

31 oktober 2022 - 13:00 - Marokkanen in het buitenland

©

In samenwerking met de Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in het buitenland (CCME) en het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek (CNRST), organiseerde het ministerie van Hoger Onderwijs zaterdag in Rabat een ontmoeting gewijd aan Marokkaanse competenties in het buitenland.

Deze bijeenkomst vond plaats ter uitvoering van de koninklijke richtlijnen in de toespraak van Koning Mohammed VI op de viering van de Revolutie van de Koning en het Volk. De monarch had de noodzaak benadrukt om competenties in het buitenland te vragen voor hun bijdrage aan ontwikkelingsprojecten in het koninkrijk, aldus Abdellatif Miraoui, minister van Hoger Onderwijs, Wetenschappelijk Onderzoek en Innovatie, in zijn openingstoespraak.

Lees ook: Commissie moet Marokkaanse diaspora betrekken bij ontwikkeling Marokko

"Marokko behoort tot de landen die erin geslaagd zijn sterke banden te onderhouden met hun buitenlandse gemeenschappen. Dit is te danken aan een overheidsbeleid dat erop gericht is de sociale banden te versterken en het culturele erfgoed dat de Marokkaanse identiteit kenmerkt en rijk is aan multiculturele zijtakken, tastbaar te maken. Dit geldt vooral voor de in het land geboren generaties van de diaspora", aldus de minister. Hij prees bovendien de cruciale bijdrage van de in het buitenland wonende Marokkanen tijdens de gezondheidscrisis.

Volgens Miraoui "is het mobiliseren van Marokkaanse competenties in het buitenland een onvermijdelijke optie om het succes van de hervormingsprojecten waarop het nationale versnellingsplan is gebaseerd, te waarborgen. Dit betekent dat de capaciteit voor pedagogische ondersteuning in nationale instellingen voor hoger onderwijs wordt opgebouwd, dat de mobiliteit van studenten en onderzoekers internationaal wordt bevorderd of dat deze competenties in wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s en innovatieactiviteiten worden geïntegreerd.

Lees ook: Braindrain: Marokko verliest 600 ingenieurs per jaar

Tevens benadrukte de minister de noodzaak om een motiverende omgeving te creëren om deze professionals aan te trekken en hen gunstige voorwaarden te bieden om daadwerkelijk bij te dragen aan de kwalitatieve verbetering van het hoger onderwijs, het wetenschappelijk onderzoek en de innovatie. "Het ministerie erkent de noodzaak om deze belangrijke uitdaging aan te pakken en heeft een aantal hervormingen van de wet- en regelgeving in gang gezet om het beroep van leraar in het hoger onderwijs aantrekkelijker te maken," zei hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team