Zoeken

Anderlecht: Iftar voor gevluchte Marokkaanse studenten uit Oekraïne (video)

14 april 2022 - 16:20 - Wereld

©

De Internationale Marokkaanse Federatie van Verenigingen van het maatschappelijk middenveld heeft zaterdagavond in het Belgische Anderlecht, een iftar georganiseerd voor Marokkaanse studenten die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Een moment van uitwisseling en troost in deze moeilijke tijden voor deze jongeren.

Een buitengewone iftar in het Brusselse Anderlecht. Rond de tafel zitten allemaal Marokkaanse studenten, wanhopig en ontmoedigd, maar ze waarderen wel de uitnodiging van de Internationale Marokkaanse Federatie van Verenigingen van het maatschappelijk middenveld. Slechts enkele weken geleden keken sommigen van hen al uit naar het behalen van hun diploma, maar de oorlog in Oekraïne stak hier een stokje voor, meldt bx1.

Lees ook: Weinig nieuws van Marokkaanse studenten die Oekraïne ontvluchtten voor Europa

Abdrrenhale Maadour is één van die Marokkaanse studenten die zeggen dat ze op een dood spoor zitten. "Ik ben niets. Alle jaren die ik in Oekraïne heb doorgebracht zijn in het niets verdwenen. Ik heb niets. Ik wil alleen mijn studie afmaken, ik wil niets anders."

Hij is niet de enige die de hoop koestert om zijn studies te kunnen beëindigen en een diploma te behalen. De jongeren hopen dat ze een tweede kans krijgen in een Belgische universiteit of school. Maar dat blijkt geen eenvoudige zaak te zijn. Hajar is een student farmacologie. Zij zat in het zesde en laatste jaar van haar studie toen het conflict in Oekraïne haar dwong om te vluchten, haar droom om af te studeren achterlatend.

"Ik wil gewoon de kans krijgen om mijn studie af te maken. Alleen studenten met de Oekraïense nationaliteit mogen dit doen. De rest heeft een vluchtelingenstatus nodig. Ik zou oprecht graag geholpen worden om dit te krijgen, zodat ik kan afmaken waar ik al die jaren voor gevochten heb," zegt zij.

Lees ook: Marokkanen in Oekraïne blijven liever illegaal in Europa

Marokkaanse studenten die Oekraïne ontvluchtten voelen zich aan hun lot overgelaten in hun worsteling met alle obstakels en roepen om hulp. "Het is niet goed om uitgesloten te worden. Het is een vreselijk gevoel. De wetenschap dat we tegen deze problemen aan botsen, enkel omdat wij geen Oekraïners zijn, is zeer ontmoedigend." Volgens Mohamed Barbouch, voorzitter van vzw Basma, is het onaanvaardbaar dat studenten die in dezelfde situatie verkeren verschillend worden behandeld. "Het is onmenselijk Oekraïense studenten de kans te geven hun studie voort te zetten en aan de Marokkanen voorwaarden op te leggen. Het is onmenselijk en onaanvaardbaar."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team