Zoeken

Verenigde Staten nemen conflict Marokko-Algerije "zeer serieus"

7 februari 2022 - 16:20 - Wereld

©

Generaal Stephen Townsend, hoofd van het US Africa Command (Africom), stelt dat de regering Biden de confrontatie tussen Marokko en Algerije "zeer ernstig" opvat.

"Wij nemen de gevechten tussen de verschillende landen op het continent ernstig. Maar we hebben nog geen echte gevechten gezien", zei generaal Stephen Townsend op een persconferentie op donderdag 3 februari, naar aanleiding van het African States Chiefs of Defense Congress, waar de stafchefs van Afrikaanse landen en het Amerikaanse militaire commando in Afrika (Africom) van 1 tot 4 februari 2022 in Rome bijeen kwamen.

Lees ook: Europa bezorgd over oorlogsdreiging tussen Marokko en Algerije

Marokko en Algerije "zijn begaan met hun soevereiniteit en territoriale integriteit. Helaas hebben zij in de loop der jaren wederzijds wantrouwen ontwikkeld", aldus Townsend, die daarmee verwees naar het Sahara conflict. Overigens blijft deze kwestie een van de twistpunten tussen beide buren, reden waarom Algerije op 24 augustus 2021 de diplomatieke betrekkingen met Marokko heeft verbroken.

Lees ook: Redenen voor Algerije’s vijandige houding tegenover Marokko

De Verenigde Staten willen dat beide landen de dialoog hervatten om hun meningsverschillen bij te leggen. "De Amerikaanse betrokkenheid bij deze crisis tussen de twee landen bestaat erin hen te vragen de weg van de inschikkelijkheid te kiezen om de dialoog te hervatten en hun meningsverschillen op te lossen“, concludeerde de chef van Africom.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team