Zoeken

Marokko beschuldigd van aanwakkeren spanningen met Algerije

31 januari 2022 - 20:20 - Marokko

©

Marokko wakkert de spanningen in de regio "op gevaarlijke wijze" aan volgens Amar Belani, speciaal vertegenwoordiger voor de Sahara en de Maghreb-landen bij het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Elke dag schenden de Marokkaanse autoriteiten de militaire akkoorden die door beide partijen in het conflict zijn ondertekend en door de VN-Veiligheidsraad zijn goedgekeurd", zegt de Algerijnse diplomaat in een door APS geciteerde verklaring. Belani bevestigde tevens de steun van zijn land aan het onder leiding van de VN staande politieke proces, om een vreedzame oplossing voor het conflict in de Sahara te vinden.

Lees ook: Algerijns leger arresteert Polisario-leden op weg naar Marokko

Amar Belani beschuldigt Marokko ook van "gerichte standrechtelijke executies van burgers met moderne wapensystemen buiten de internationaal erkende grenzen" en van "extreme opvoering van een gepland repressief beleid en systematische en massale schendingen van de mensenrechten in de bezette Saharawi-gebieden".

Het is volgens de Algerijnse diplomaat nodig "de bescherming van de bevolking van de Westelijke Sahara te waarborgen, iets waarop de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, in al zijn verslagen herhaaldelijk heeft aangedrongen". "Marokko is de enige lidstaat van de Afrikaanse Unie die weigert het Afrikaans Handvest van de rechten van de mens en de volkeren te ratificeren om [...] niet verantwoordelijk te worden gesteld voor schendingen [...] tegen Sahrawi-burgers", laakte hij.

Lees ook: Vier leden Polisario gedood bij Marokkaanse drone-aanval

Belani wees er ook op dat de woordvoerder van de Polisario "het bestaan ontkent van kindsoldaten in Sahrawi-kampen, hetgeen het onderwerp is van herhaalde perscampagnes die internationaal worden verspreid door sommige NGO’s en door elektronische media in opdracht van Marokkaanse advocatenkantoren".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team