Zoeken

Washington wil dat Marokko aansluit bij sancties tegen Rusland

28 maart 2022 - 15:31 - Wereld

©

De Verenigde Staten vragen aan Marokko, Israël en Algerije om ook sancties op te leggen aan Rusland. Het koninkrijk heeft tot dusver een neutraal standpunt ingenomen met betrekking tot de oorlog in Oekraïne. Het onderwerp staat op de agenda van de besprekingen die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, met de leiders van deze landen zal voeren in het kader van zijn internationale rondreis, die op zaterdag 26 maart van start gaat.

Israël, Marokko en Algerije overtuigen om zich aan te sluiten bij de sancties tegen Rusland. Dat is één van de centrale kwesties die de Amerikaanse topdiplomaat tijdens zijn internationale rondreis zal bespreken met hoge Marokkaanse, Israëlische en Algerijnse ambtenaren, meldt The Irish Times. Terwijl het westen een lawine aan sancties tegen Moskou heeft afgekondigd om het land te isoleren vanwege de Russisch-Oekraïense oorlog, hebben veel Arabische landen ervoor gekozen om een potentiële ruzie met de Russische president Vladimir Poetin uit de weg te gaan. Een aantal landen willen hun Amerikaanse partners liefst ook niet voor de borst stuiten. De Verenigde Staten verwachten dat deze landen Rusland ook sancties opleggen.

Lees ook: Superjacht Russische miljardair Roman Abramovich voor kust Marokko gezien

"Tijdens de rondreis zal Blinken benadrukken dat de Verenigde Staten solidair zijn met de Oekraïense regering en bevolking ten opzichte van de Russische invasie en nauw zullen blijven samenwerken met bondgenoten en partners om aanvullende sancties tegen Moskou na te streven", aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Antony Blinken brengt eerst een bezoek aan Israël en Palestina, waar hij ontmoetingen zal hebben met hoge ambtenaren uit beide landen, waaronder de Israëlische premier Naftali Bennett en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid. De Amerikaanse diplomaat zal ook deelnemen aan een bijeenkomst met zijn ambtgenoten uit Israël en de drie Arabische landen die de diplomatieke betrekkingen met de Joodse staat hebben genormaliseerd, namelijk Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko.

Lees ook: Marokko niet op lijst "onvriendelijke" staten van Rusland

In Marokko zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een ontmoeting hebben met minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken en met de Emirati-leider Mohammed bin Zayed. In Algerije, de laatste halte op zijn rondreis, zal Antony Blinken een ontmoeting hebben met de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune en met minister Ramtane Lamamra van Buitenlandse Zaken, om te spreken over regionale veiligheidskwesties en handelsbetrekkingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team