Zoeken

Algerije wil concurreren met Nigeria-Marokko gaspijpleiding

10 februari 2022 - 21:40 - Wereld

©

Algerije en Nigeria hebben dinsdag een gesprek gehad over de aanleg van een gaspijpleiding die de twee landen via Niger met het Europese continent zou verbinden. Voor Algerije is dit een manier om te concurreren met de gaspijpleiding Marokko-Nigeria.

De Algerijnse minister van Energie en Mijnen, Mohamed Arkab, en de Nigeriaanse minister van Aardoliebronnen, Timbrie Silva, hebben tijdens de ontmoeting de aanleg van een gaspijpleiding tussen Algerije, Niger en Nigeria besproken, aldus het Algerijnse ministerie van Energie in een verklaring. "Tijdens de uitwisseling bespraken de twee ministers de samenwerkings- en partnerschapsbetrekkingen tussen de twee landen op energiegebied en de vooruitzichten om deze te versterken", aldus de verklaring.

Lees ook: Marokko gaat gas importeren via Spanje

De Nigeriaanse minister van Energie kondigde in september jongstleden aan dat Nigeria voorbereidingen trof voor de aanleg van een gaspijpleiding om gas via Algerije naar Europa te transporteren. De technische studies van het project zijn voltooid, er moet enkel nog een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd om met de werkzaamheden te starten, verzekert Tawfik Hakkar, CEO van de Algerijnse maatschappij voor koolwaterstoffen, Sonatrach.

De besprekingen tussen de twee landen vinden plaats tegen de achtergrond van een wereldwijde gascrisis, die het gevolg is van de toenemende spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne. Maar Algerije is momenteel niet in staat om de leemte van Rusland in te vullen, indien dat land stopt met de gaslevering aan Europa vanwege de Oekraïne-crisis, vertelt een voormalige CEO van Sonatrach aan Anadolu Agency.

Lees ook: Stap verder in gaspijpleidingsproject Nigeria-Marokko

In 2021 heeft Algerije volgens officiële gegevens ongeveer 130 miljard kubieke meter gas geproduceerd. Momenteel levert het buurland gas aan Europa via twee pijpleidingen die het verbinden met Italië en Spanje. De derde pijpleiding, de GME die door Marokko loopt, is sinds eind november gesloten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team