Zoeken

Racisme tegen Vinícius Jr. bedreigt Ibero-Marokkaanse kandidatuur voor WK 2030

24 mei 2023 - 22:00 - Sport

©

De racistische beledigingen tegen de Braziliaanse vleugelspeler Vinícius Jr. van Real Madrid kunnen het gezamenlijke bod van Spanje, Portugal en Marokko op het WK voetbal in 2030 tegenwerken.

De racisme-rel rond Vinicius Jr. doet momenteel veel stof opwaaien en zou een bedreiging kunnen zijn voor het gezamenlijke bod van Spanje, Portugal en Marokko voor de organisatie van het WK voetbal in 2030. Tegenover het bod van Spanje, Portugal en Marokko staat een bod van Argentinië, Chili, Paraguay en Uruguay, alsook een gezamenlijk bod van Egypte, Saoedi-Arabië en Griekenland. Colombia, Ecuador en Peru zijn ook aangekondigd als kandidaten. De FIFA zal naar verwachting in de tweede helft van 2024 een bod selecteren, meldt NIUS.

Lees ook: WK 2030: kandidatuur Marokko-Portugal-Spanje, "verbinding tussen Afrika en Europa"

Het bod van Spanje, Portugal en Marokko wordt door de gespecialiseerde media om verschillende redenen als favoriet beschouwd. Ten eerste vanwege de beschikbaarheid van voldoende hotel- en vervoersinfrastructuur om de komst en het verblijf van miljoenen fans te garanderen. Ook de lage investeringen die nodig zijn om stadions te bouwen of te renoveren zijn een troef, aangezien Spanje de beste stadions van Europa heeft, Portugal zijn stadion voor Euro 2004 heeft gerenoveerd en Marokko, halve finalist van het laatste WK in Qatar, de afgelopen jaren verschillende stadions op norm heeft gebouwd.

Maar het Verenigd Koninkrijk zou een serieuze kandidaat voor het WK 2030 kunnen zijn. Het land is de afgelopen decennia een van de meest vocale geweest over het aanpakken van racisme en algemeen geweld in het voetbal. Dat blijkt uit het feit dat de Britse media sinds zondag uitgebreid commentaar hebben geleverd op de racistische uitlatingen tegen Vinicius Jr. Verschillende spelers zijn bezorgd over racisme in Spaanse stadions en zouden niet willen dat het WK 2030 in Spanje wordt gespeeld, zeggen sommige deskundigen uit de sector.

Lees ook: Marokko essentieel voor organisatie WK-2030

"De FIFA is politiek correct in het extreme. En het is mogelijk dat zij niet positief aankijkt tegen de voorvallen die helaas in Spaanse stadions worden herhaald", verklaart Martín Voogd, hoofd van de sportrubriek van de bekende Argentijnse krant Clarín. "Infantino (de voorzitter van de FIFA) was een van de eersten die Vinícius Jr. steunde met een boodschap van solidariteit op zijn sociale media.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team