Zoeken

WK 2030: kandidatuur Marokko-Portugal-Spanje, "verbinding tussen Afrika en Europa"

17 mei 2023 - 23:00 - Sport

©

Rabat en Lissabon beschouwen de op 14 maart in Kigali (Rwanda) aangekondigde kandidatuur van Marokko met Spanje en Portugal voor de organisatie van het WK 2023 als een evenement dat "een verbinding tussen Afrika en Europa" zal creëren.

In een gezamenlijke verklaring ter gelegenheid van een topbijeenkomst op 12 mei in Lissabon, verwelkomden Marokko en Portugal hun gezamenlijke bod met Spanje, om het WK 2030 te organiseren, meldt Le Point. Volgens de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch zal dit bod "Afrika en Europa dichter bij elkaar brengen". Het "vormt een precedent in de geschiedenis van het voetbal, dat voor het eerst landen van twee continenten verenigt" en zal "een culturele en humanistische toenadering" mogelijk maken, merken de twee landen op.

Lees ook: Marokko essentieel voor organisatie WK-2030

"Dit gezamenlijke bod zal verbindingspunt vormen tussen Afrika en Europa, tussen het noorden en zuiden van de Middellandse Zee en tussen de Afrikaanse, Arabische en Euromediterrane wereld", benadrukten Rabat en Lissabon. Zij zijn niet de enige landen in de running voor het WK ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de competitie. De drie landen zullen het moeten opnemen tegen de gezamenlijke kandidatuur van Uruguay, het eerste land dat de wedstrijd organiseerde en won in 1930, Argentinië-Paraguay en Chili.

Lees ook: WK 2030: Koning Mohammed VI maakt bod Marokko, Spanje en Portugal officieel

Het is de zesde keer dat Marokko, het eerste Arabische en Afrikaanse land dat de halve finale van het WK haalde, probeert het toernooi te organiseren. Het is nog maar de vraag of deze keer de juiste zal zijn. De beslissing wordt volgend jaar genomen op het 74ᵉ Congres van de Internationale Voetbalfederatie (FIFA).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team