Zoeken

Marokko essentieel voor organisatie WK-2030

7 mei 2023 - 10:00 - Sport

©

De gezamenlijke kandidatuur van Spanje, Portugal en Marokko voor de Wereldbeker 2030 is favoriet, volgens een analyse van de krant Le Monde. In tegenstelling tot wat veel waarnemers denken, is Marokko een belangrijk of zelfs essentieel voordeel.

Zo blijkt dat een kandidatuur op twee continenten sterk voordelig is voor de uitbreiding van het toernooi van 32 naar 48 teams vanaf 2026 en de groeiende behoefte aan infrastructuur. Spanje, Portugal en Marokko hebben allen namelijk meerdere stadions die aan de FIFA-normen voldoen. Ook hebben de drie landen een goed ontwikkelde toeristische infrastructuur.

Lees ook: WK 2030: welke kansen voor Marokko?

Tegenover het gezamenlijk bod van Spanje, Portugal en Marokko staan twee andere kandidaturen. De eerste wordt gedragen door vier Zuid-Amerikaanse landen (Argentinië, Chili, Paraguay, Uruguay) en de tweede door Saoedi-Arabië, Griekenland en Egypte. Volgens experts van de krant zijn deze voorstellen echter minder overtuigend vanwege hun geografische afstand en een gebrek aan geschikte infrastructuur.

Marokko heeft al vijf keer geprobeerd om een Wereldbeker te organiseren, zonder succes. Ondanks deze tegenslagen geeft het koninkrijk deze droom niet op en rekent op de samenwerking met Spanje en Portugal, die oorspronkelijk een kandidatuur met Oekraïne overwogen. Jean-Baptiste Guégan, consultant en geopolitiek expert, meent dat gezamenlijke kandidaturen in de komende jaren de norm zullen worden om een WK te kunnen organiseren.

De gezamenlijke kandidatuur van Marokko, Spanje en Portugal wordt ook ondersteund door de Marokkaanse Voetbalbond (FRMF), die akkoorden heeft gesloten met 45 Afrikaanse bonden, wat het gewicht van Marokko in Afrika versterkt en het koninkrijk de officiële steun van de Afrikaanse voetbalbond (CAF) garandeert. Hierdoor zou de kandidatuur tussen de 105 en 106 stemmen in Europa en Afrika kunnen verkrijgen, genoeg om van het trio de favoriet te maken.

Lees ook: WK 2030: Koning Mohammed VI maakt bod Marokko, Spanje en Portugal officieel

Het bod zal in juni officieel bij de FIFA worden ingediend. De Spaanse, Portugese en Marokkaanse voetbalbonden zullen in de komende dagen meerdere werkbijeenkomsten houden in Madrid. Volgens Le Monde zou Spanje de wedstrijden van zes groepen in de eerste ronde kunnen verwelkomen, terwijl Portugal en Marokko elk drie groepen zouden kunnen verwelkomen. Marokko streeft er ook naar om de openingswedstrijd of de finale te organiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team