Zoeken

Project vliegtuigkerkhof in Marokko vastgelopen

4 februari 2024 - 16:00 - Marokko

©

In Marokko is het ambitieuze project van het eerste vliegtuigkerkhof in Afrika, geïnitieerd door het Marokkaanse agentschap voor luchthavens (ONDA) in 2021, tot stilstand gekomen.

Ondanks de lancering van een internationale aanbesteding tussen 15 april en 8 juni 2021, voor de selectie van een bedrijf dat verantwoordelijk zou zijn voor het ontwerp, de bouw, financiering, en exploitatie van een centrum voor de opslag, ontmanteling, en recycling van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen, is er sindsdien geen vooruitgang geboekt. Tot op heden is de naam van geen enkele inschrijvende onderneming bekendgemaakt, waardoor het project in een impasse verkeert.

Lees ook: Staking van 35 minuten doet ONDA zwichten

De vertraging van het project wordt toegeschreven aan problemen met de beschikbaarheid van grond, meldt Challenge. Het vliegtuigkerkhof zou op ongeveer tien hectare grond aangelegd moeten worden, maar in Marokko is de beschikbaarheid van grond een bekend probleem. Een studie van het Marokkaans centrum voor bedrijfsvoorwaarden (CMC) onthult dat meer dan 40% van de Marokkaanse bedrijven toegang tot grond als een groot of zeer ernstig obstakel beschouwt, tegenover 9% in Roemenië en 7% in Turkije. De afnemende voorraad staatsterreinen in stedelijke gebieden wordt gezien als een factor die het aanbod van industriële grond voor investeringen vermindert.

Grond speelt een belangrijke rol in de aantrekkelijkheid van de economie. Sommige landen, waaronder China, hebben grondbeleid effectief ingezet om meer buitenlandse directe investeringen aan te trekken. In Marokko vertegenwoordigt grond 40 tot 60% van de totale investeringskosten van een economisch project, in tegenstelling tot 2 tot 10% in Europa.

Lees ook: Royal Air Maroc koopt 200 vliegtuigen voor WK-2030

’The Boneyard’, het grootste vliegtuigkerkhof ter wereld voor militaire vliegtuigen, bevindt zich op de Davis-Monthan Air Force Base in Tucson, Arizona, en beslaat bijna 10 km2. Daar rusten in totaal 4000 vliegtuigen uit vroegere oorlogen.

Bladna.nl