Zoeken

Metro Casablanca, een droom die eindelijk uitkomt?

1 maart 2024 - 07:00 - Marokko

©

De autoriteiten van Casablanca plannen om de komende weken een haalbaarheidsstudie te starten naar de aanleg van een metrolijn in de stad. Dit in het kader van het WK-2030, dat gezamenlijk door Marokko, Spanje en Portugal wordt georganiseerd.

De start van de studie is gepland voor begin mei. De uitvoering van het project zal worden toevertrouwd aan het agentschap voor openbaar vervoer in Casablanca, dat op termijn een aanbesteding zal uitschrijven voor de selectie van buitenlandse bedrijven met bewezen ervaring in de aanleg van metrolijnen.

Lees ook: Casablanca: eindelijk een metro?

Een eerste fase van het project omvat de verbinding van de nieuwe metrolijnen met de 6 bestaande tram- en buslijnen van de stad, meldt Al Akhbar. Een tweede fase, gericht op de uitbreiding van de metrolijnen, zal pas plaatsvinden na afronding van de studies en de voltooiing van de werkzaamheden aan het eerste gedeelte van het metronet.

In 2014 waren er al plannen voor een metro in Casablanca. De toenmalige lijn zou de wijk Sidi Moumen met de Hassan II-moskee verbinden, over een afstand van 15 kilometer. De gemeentelijke en regionale autoriteiten van Casablanca-Settat gaven toen de voorkeur aan een project met monorail, tram en busway, vanwege de hoge kosten van de metro.

Lees ook: Casablanca klaar voor lancering busway-service

Pas met de komst van de nieuwe gouverneur, Mohamed Mehdiya, kwam het project van de metro weer op tafel. De gemeenteraadsleden benadrukken dat de gemeente dit project zelf moet financieren, in plaats van een lening aan te gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team