Zoeken

Marokko als kruispunt van Europese investeringsambities

2 januari 2024 - 08:00 - Economie

©

Marokko heeft zich gepositioneerd als een keuzebestemming voor buitenlandse investeringen, met Franse en Spaanse bedrijven die in een steeds grotere mate de Marokkaanse markt betreden.

Dit blijkt uit een recente analyse gepubliceerd door het tijdschrift Challenge. Deze investeerders zijn vooral actief in sectoren zoals infrastructuur, stedelijke ontwikkeling, hernieuwbare energie en de maritieme sector.

Lees ook: Grote financiële impuls voor landbouw in regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima

Spaanse investeerders benutten hun geografische voordeel, aangezien de nabijheid van Marokko de transportkosten verlaagt en zo de concurrentiepositie versterkt. Franse bedrijven daarentegen ervaren een hernieuwde fase in de handelsbetrekkingen met Marokko, na een periode van spanningen. De decentralisatie van het Marokkaanse bestuur, die meer autonomie biedt aan lokale autoriteiten, opent nieuwe deuren voor deze Europese investeerders om economische partnerschappen aan te gaan.

Ondanks de intense competitie, blijft Frankrijk de leider in directe buitenlandse investeringen in Marokko. Het land is goed voor bijna een derde van alle buitenlandse investeringen in het koninkrijk. In 2020 waren de Franse investeringen vier keer hoger dan die van Spanje.

De concurrentie is echter niet alleen internationaal. Marokkaanse bedrijven zijn steeds vaker betrokken bij grote projecten, zoals de aanleg van een nieuwe snelweg tussen Tit Mellil en Berrechid, volledig ontworpen en uitgevoerd door lokale krachten.

Lees ook: Turkse Boost Coffee heeft ambitieus plan voor Marokko

Interessant is de trend waarbij zowel Franse als Spaanse bedrijven partnerschappen vormen met deze lokale bedrijven. Een voorbeeld hiervan is het consortium dat de toekomstige ontziltingsfabriek in Casablanca zal bouwen, geleid door het Spaanse Acciona, samen met Marokkaanse partners.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team