Zoeken

Moskeegangers gevaccineerd in Alphense moskee

11 december 2021 - 19:00 - Marokko

©

In het Alphense tenniscentrum Nieuwe Sloot kunnen mensen zich nu al negen maanden tegen corona laten vaccineren. Om nog meer mensen te kunnen bereiken biedt de GGD sinds kort ook in de moskee aan de overkant van de straat vaccinaties aan.

In moskee El-Fath aan de Alphense Sportlaan kunnen moskeegangers een coronaprik laten zetten of zich door de GGD laten informeren over de coronavaccinatie. "Wij zeiden meteen ja toen de GGD vroeg of ze bij ons konden komen, want wij werken hier heel graag aan mee", zegt bestuurslid van de moskee Mohamedi Yachou in het AD. "Wij zouden het als bestuur verstandig vinden als mensen de prik nemen". Het moskeebestuur berichtte over de vrijwillige priksessie in een groepsapp met 200 personen.

Lees ook: Spanje: moskeeën ingezet om moslims te vaccineren

De moskee stelde een zaaltje ter beschikking van de GGD en zorgde voor vertalers. "Geen idee hoeveel mensen de prik zullen nemen", zegt Yachou. "De GGD is hier al eens geweest, toen spraken ze op een vrijdag mensen aan, maar er was niemand om te vertalen in het Arabisch. Dat was niet goed geregeld." De locatie en de vertaling zouden de drempel voor sommige mensen kunnen wegnemen. "Ik denk dat velen twijfelen omdat ze niet goed weten wat het inhoudt en ook een beetje bang zijn". De GGD heeft in de moskee voorlopig één priksessie op de planning staan, "maar wij staan ervoor open als ze vaker willen komen".

Carin Boon van de GGD Hollands Midden zegt dat de moskee één van de vele pop-up locaties is in de regio. "Het gaat ons om de hele wijk Ridderveld. We zien dat daar minder bewoners zijn geprikt dan op de meeste andere plekken. Daarom stond er eerder een prikbus bij zalencentrum De Bron. Maar nu prikken we alleen nog binnen en daarom hebben we de moskee benaderd."

Lees ook: Rotterdamse artsen vaccineren in de moskee

Huisarts Leo Nijessen voegt daaraan toe dat de vaccinatiegraad bij mensen met een migratieachtergrond lager is. "Dat bespraken we ook in het lokale achterstandsfonds, daarin behandelen we problemen in achterstandswijken, zoals Ridderveld. Ik vind het een mooi initiatief dat de moskee nu wordt opengesteld. Alleen moeten we er wel voor waken dat mensen nu niet gaan stigmatiseren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team