Zoeken

As-Soennah Moskee in Assen vindt geen gebedsruimte

17 februari 2022 - 19:40 - Wereld

©

De As-Soennah Moskee in het Nederlandse Assen heeft van de gemeente een vergunning gekregen om een nieuwe moskee te bouwen, maar het bestuur heeft geen tijdelijke gebedsruimte kunnen vinden. Daarom moet de sloop van het huidige moskeegebouw, dat gedateerd en te klein is voor de moslimgemeenschap, met minimum drie maanden worden uitgesteld.

Het bestuur van de As-Soennah Moskee in Assen zegt dat de zoektocht naar een geschikt pand, ondanks de hulp van de gemeente, moeilijker verloopt dan gedacht. De beschikbare gebouwen zijn te klein of te duur en ook de parkeerruimte is een probleem. "We wilden eigenlijk deze maand al beginnen met de sloop, maar dat wordt nu pas na de Ramadan. Tijdens die periode is het erg druk in de moskee, dus voor die tijd willen we het gebouw niet afbreken", vertelt moskeebestuurder Mohamed el Mourabitaan RTV Drenthe.

Lees ook: Nederland: gemeente verzet zich al jaren tegen komst moskee

Tijdens de ramadanmaand wil de As-Soennah moskee ook een nieuwe inzamelingsactie organiseren, omdat ze nog niet genoeg geld hebben voor de bouw van de nieuwe moskee. In totaal heeft het bestuur ongeveer één miljoen euro nodig. De moskee zit nu in een oud schoolgebouw dat vooral tijdens het vrijdagmiddaggebed veel te klein is geworden. In de nieuwe moskee komen grote aparte ruimtes voor mannen en vrouwen, een ontmoetingsruimte en zelfs een sierminaret, al is die niet bedoeld voor de gebedsoproep.

Er komt een tijdelijke kantoorunit op het terrein van de moskee om over een paar maanden toch met de sloop te kunnen beginnen. Er kunnen dan alsnog gebeden doorgaan, maar zeker op vrijdag zal een deel van de moskeegangers buiten moeten bidden. Tijdens de coronacrisis, gebeurde dat ook al regelmatig, omdat er binnen niet genoeg ruimte is om anderhalve meter afstand te houden.

Lees ook: Mohamed L’Bouny van moskee in Tiel blikt terug op 2021

In Assen zijn er nog twee andere islamitische gebedshuizen, een Turkse en een sjiitische moskee. Maar volgens El Mourabit zijn de verschillen in geloofsopvatting te groot om zich daarbij aan te sluiten."In de Turkse moskee hebben ze ook andere gebruiken dan bij ons. Dan zit je alleen maar op elkaars lip en dat is gewoon niet handig." Hij hoopt alsnog een oplossing te kunnen vinden. "Als we alleen op de vrijdagen terecht kunnen in bijvoorbeeld een zaaltje of een buurthuis, dan is het grootste probleem opgelost. Hopelijk is er iemand in Assen die ons daarmee kan helpen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team