Zoeken

Spanje: moskeeën ingezet om moslims te vaccineren

27 oktober 2021 - 17:40 - Wereld

©

De oproep tot inenting die door moskeeën in Spanje werd gedaan, begint resultaten op te leveren. Verschillende gezondheidscentra constateerden een toename van het aantal afspraken om gevaccineerd te worden tegen corona.

"Ze waren in het begin van de vaccinatiecampagne terughoudend, maar nu is het de groep die de meeste eerste doses ontvangt," vertelt Pilar Albás, verpleegkundig coördinator in het gezondheidscentrum van Fraga, aan Heraldo. De afgelopen weken zijn veel moslims naar dit gezondheidscentrum gekomen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De verandering bij de moslimgemeenschap is het gevolg van een bewustmakingscampagne die gevoerd is door een aantal moskeeën in Aragon om hun volgelingen uit te nodigen zich te laten vaccineren.

Lees ook: Rotterdamse artsen vaccineren in de moskee

Het succes van de campagne heeft het ministerie van Volksgezondheid ertoe gebracht het initiatief te nemen voor een bijeenkomst met de imams van de moskeeën van Zaragoza, om het belang van vaccinatie te benadrukken. "Wij vragen u om de gelovigen tijdens het vrijdaggebed te sensibiliseren, zodat zij zich gaan laten vaccineren", benadrukten de ambtenaren. Het hoofd van de moslimgemeenschap in Aragon, Fawad Nahhas, trad voor deze gelegenheid op als tolk en vertaalde de oproep van de autoriteiten aan de imams van Aragon.

De bewustmakingscampagne had een onmiddellijk effect in sommige gebieden, en een relatief effect in andere. "We hebben gemerkt dat veel moslims die op het veld werken er meteen mee instemden om zich met het Janssen-vaccin te laten inenten", aldus Albás, die blij is dat nu ook vrouwen en kinderen zich laten inenten. "Veel eerste doses zijn in de afgelopen dagen toegediend," zegt ze.

Lees ook: Inzet moskeeën Nederland om vaccinatiebereidheid te vergroten

"Er is een kleine groep die nog steeds terughoudend is," geeft Nahhas toe, maar het vaccinatiepercentage in de moslimgemeenschap is verbeterd. Daarnaast hebben "sommige mensen zich in hun land van oorsprong laten vaccineren" en nog anderen begaven zich naar een ander gezondheidscentrum.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team