Zoeken

Rotterdamse artsen vaccineren in de moskee

13 juli 2021 - 10:00 - Wereld

©

Een groot aandeel van de mensen die kwetsbaar zijn voor corona is nog steeds niet gevaccineerd en dat terwijl het aantal besmettingen weer enorm oploopt. Bezorgde artsen en geneeskundestudenten hebben daarom besloten om op hun vrije zaterdag naar de markt in Rotterdam te trekken met als doel zoveel mogelijk mensen in te enten.

Geneeskundestudente Özlem Pehlivanoǧlu spreekt een 42-jarige vrouw aan: "Mevrouw, bent u al gevaccineerd?" De vrouw vertelt eerst over praktische obstakels, zoals de moeilijke bereikbaarheid van de vaccinatielocatie en over haar man die slecht ter been is. Daarna geeft ze toe dat ze ook twijfels heeft. "Je hoort over bijwerkingen, dat er mensen sterven. Hoe zit dat met die trombose?", vraagt ze. De studente geeft uitleg en zegt dat ze vandaag nog een prik kunnen halen in de moskee om de hoek.

Lees ook: Inzet moskeeën Nederland om vaccinatiebereidheid te vergroten

Pehlivanoǧlu kan niet iedereen overtuigen, maar af en toe heeft ze succes. Ze loopt met een ouder echtpaar dat een prik wil zetten naar de moskee, waar ze een gezondheidsverklaring voor hen invult. Een huisarts legt uit dat mensen de keuze hebben tussen Janssen of Pfizer. "Van Janssen hoeft u maar één prik. Van Pfizer twee, daarna bent u iets beter beschermd. Maar ze zijn allebei goed."

Het is vooral in de grote steden dat artsen zich zorgen maken om het stijgende aantal coronabesmettingen. Tijdens de afgelopen weken raakten veel feestende jongeren besmet. De vrees is dat zij het virus overdragen op nog niet gevaccineerde ouders of grootouders. Zeker in wijken waar veel mensen met een migratieachtergrond wonen, die laaggeschoold zijn of een laag inkomen hebben. Veel van deze mensen missen het vertrouwen in de overheid en consumeren nepnieuws, concluderen wetenschappers van de Erasmus Universiteit die de vaccinatiekloof onder de loep nemen.

Eva Reekers, coördinator van het ’fijnmazig vaccineren’ bij de GGD legt uit dat er ook vaak knelpunten van praktische aard zijn. "Er zijn mensen die wel graag een vaccinatie willen, maar er vanwege taalproblemen niet in slagen een afspraak te maken. Of mensen die we niet bereiken met de standaard uitnodigingen, omdat ze niet ingeschreven staan, zoals arbeidsmigranten. Die benaderen we via uitzendbureaus, Poolse supermarkten en bijvoorbeeld buurthuizen", vertelt Reekers in het AD.

Tientallen huisartsen, ziekenhuismedewerkers en geneeskundestudenten van de Rotterdamse GGD namen het initiatief om buiten het werk op locaties in kwetsbare wijken zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Ze delen ook folders uit in negen talen. Afgelopen zaterdag werden In de Kocatepe Moskee 160 vaccinaties uitgevoerd.

Sinds eind mei werden in Rotterdamse achterstandswijken ruim 2.000 mensen ingeënt. De Rotterdamse huisarts Shakib Sana, die alarm sloeg over de vaccinatiekloof en de wijkgerichte acties samen met internist Robin Peeters van het Erasmus MC ondernam, zegt dat dit cijfer niet te onderschatten is. "Dit zijn 2.000 mensen uit de groep die het vaakst in het ziekenhuis belandt. Mensen uit lage sociaal-economische klasse, die vaak kampen met suikerziekte, overgewicht of andere aandoeningen. Mensen die op basis van hun leeftijd al lang gevaccineerd hadden kunnen zijn. Nu het aantal besmettingen zo hard stijgt, is het belangrijker dan ooit dat we onze aandacht voor deze groep niet laten verslappen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team