Zoeken

Schrijnend tekort aan Nederlandstalige imams

30 maart 2022 - 09:00 - Wereld

©

Ramadan staat weer voor de deur en dan neemt de moskee en de imam, voor veel moslims in Nederland een grotere plaats in hun leven. Probleem hierbij is dat religieuze leiders vaak geen Nederlands spreken, waardoor jongeren de imam niet begrijpen.

Het gebrek aan Nederlandssprekende islamitische voorgangers is niet nieuw, maar het lijkt wel steeds prangender te worden. Volgens Muhsin Köktas, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, zitten zeker 100 moskeeën in Nederland zonder geschikte imam, waaronder ook de Annasr Moskee in Gorinchem. Ze zijn al vier jaar op zoek naar een geschikte imam. De tijdelijk aangesteld gebedsvoorganger spreekt geen Nederlands. "Veel jongeren verstaan geen Berbers of Arabisch. Jongeren komen op vrijdag wel in de moskee maar weten helemaal niet waar de preek over gaat," zegt bestuurslid Abdessamad El Mousati aan de NOS.

Lees ook: België: eerste afgestudeerde imams binnen 6 jaar

Oud-imam Ilyas El Yousfi werkt momenteel in een jeugdinrichting maar krijgt nog wekelijks verzoeken om te preken in een moskee die geen imam heeft. Hij begrijpt het tekort aan imams wel. "Het is hard werken en de arbeidsvoorwaarden zijn niet heel goed." Hij constateert ook dat het voor jongeren moeilijker is om een band op te bouwen met de moskee wanneer er geen vaste imam is. "Dan zie je dat ze naar internet gaan om antwoorden te zoeken."

De rol van de imam is dus breder dan alleen maar het gebed voorgaan. El Mousati vindt dat de imam ook beschikbaar zou moeten zijn voor religieuze vragen van jongeren en ook islamdeskundige Enis Odaci is het hiermee eens. "De moslimgemeenschap is net als andere religieuze gemeenschappen. Die moet ondersteuning bieden aan jongeren, zorgen voor ouderen en raad geven over maatschappelijke onderwerpen en kwesties. Imams zijn daar bij uitstek verantwoordelijk voor." Volgens hem zijn jongeren steeds meer op Nederland gericht. "In die generatiewisseling is in mijn beleving onvoldoende geanticipeerd op de positie van de imam."

El Mousati wil jongeren motiveren om imam te worden, maar de opleiding is duur en neemt jaren in beslag. Ze haalden in Gorinchem alvast het salaris voor de imam naar boven. "Want imams krijgen vaak slecht betaald."

Lees ook: Europa wil instituut om imams te vormen

In Nederland zijn er al lang plannen voor een imamopleiding, maar dat komt volgens Odaci maar niet van de grond. "De islam ligt nogal onder een politiek vergrootglas en de angst voor een islamitisch instituut is overduidelijk aanwezig. De politiek gaat dan allerlei eisen stellen aan het curriculum en het profiel van de toekomstige afgestudeerde imam. Je krijgt dan weliswaar imams met een politiek geschikt cv, maar ook mensen die geen binding hebben met een lokale gemeenschap. Ik vrees dat er nog heel wat ramadans zullen passeren voor we echt zover zijn", aldus islamdeskundige Enis Odaci.

Bladna.nl