Zoeken

Moustafa helpt mensen met een beperking aan werkervaring

23 november 2021 - 16:40 - Gemeenschap

©

Sportcoach Moustafa Makhlouf heeft extra aandacht voor mensen met een beperking, hij wil ze van kleine werkervaringen laten proeven. Op zijn socialmedia-accounts kan je volgen hoe Ron, die slechtziende is, en Yvette, die het syndroom van Down heeft, maaltijden leren bezorgen.

Makhlouf zegt dat hij vooral kijkt naar wat zijn sportleerlingen wel kunnen, in plaats van te focussen op hun beperking. "Ik wil aan de hele wereld laten zien dat iedereen talenten heeft. Dat iedereen mee kan en mee moet doen." Moustafa heeft zelf geen beperking, maar hij heeft wel ervaring met hoe het voelt om buitengesloten te worden. "Ze zijn mens, maar voelen zich niet zo omdat ze niet gehoord en gezien worden. Ik ken dat gevoel, ik ben regelmatig gediscrimineerd vanwege mijn afkomst, ook ik ben buiten gesloten geweest. Ik weet hoeveel pijn dat kan doen", zegt hij in het AD.

Ron en Yvette mochten aan de slag in een restaurant. Ze leenden hen de jassen en tassen van Thuisbezorgd en ze leren nu een maaltijd te bezorgen. "Ik vroeg aan Ron of hij zin had om iets leuks te doen. Hij wist niet wat we gingen doen, maar hij gaat altijd mee. Ron ziet niets, maar als je hem aandacht geeft en hem goed uitlegt wat we gaan doen, kan hij het zelf." Zo slaagt hij erin zelf bestellingen aan te nemen. "Hij voelt het knopje op de telefoon dat hij moet indrukken. Hij heeft een apparaatje waarmee hij kan schrijven en de bestelling kan noteren." Coach Moustafa helpt hem enkel met het transport, hij staat dan klaar met een tandem. "In een straal van vijfhonderd meter rond het restaurant kan Ron alles zelf, denk ik. Dat kan hij te voet met navigatieaanwijzingen aan. Misschien is dat wel het volgende wat we gaan proberen." En ook Yvette kan veel zelfstandig. "Ze heeft wel begeleiding nodig, maar je kan haar veel dingen uitleggen en dan doet ze het."

De video’s van Ron en Yvette genereren veel positieve reacties, ook van bedrijven die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag een kans zouden willen geven. Dat is positief zegt Makhlouf, "maar ik heb wel zoiets van: wanneer gaan we het nu echt doen? Iedereen vindt het heel mooi wat ik doe, maar ze moeten wel in actie komen." Ook Thuisbezorgd reageerde op de filmpjes. "Ze denken er nu over na om hier iets mee te gaan doen. Ik hoop echt dat dat gaat gebeuren." In de praktijk nemen bedrijven niet zo snel mensen met een beperking aan. "Deze groep medewerkers heeft geduld nodig. Hierdoor levert hun werk minder op omdat hun productie niet superhoog is. Maar de emotionele waarde is wel enorm. Dat is niet in geld uit te drukken. Als ze mogen werken, krijgen ze zoveel meer zelfvertrouwen. Ze voelen zich mens."

Makhlouf hoopt dat zijn video’s wat vooroordelen wegnemen. "We moeten allemaal weleens een handje geholpen worden. Zeker bij een nieuwe baan of bij een nieuwe uitdaging. Of je nou hoog- of laagopgeleid bent en of je nou een beperking hebt of niet." De sportcoach ziet het ook als zijn taak om mensen op weg te helpen, maar hij vindt dat iedereen dat kan. "Ik zie niet waarom mensen het zo mooi vinden wat ik doe, voor mij is het heel normaal om te helpen. Maar je moet wel creatief zijn en het vooral doen. Niet blijven toekijken."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team