Zoeken

Polisario verzet zich tegen overdracht luchtruim Sahara aan Marokko

3 maart 2024 - 16:00 - Marokko

©

Het Polisario is fel gekant tegen de beslissing van Spanje om de controle over het luchtruim van de Sahara over te dragen aan Marokko. Dit in ruil voor de opening van douanekantoren in Ceuta en Melilla.

Abdallah Arabi, vertegenwoordiger van het Polisario in Spanje, noemt de Spaanse beslissing "onwettig". "Spanje heeft geen zeggenschap over dit luchtruim en kan er dus ook niet over beschikken", aldus Arabi in een persverklaring. Hij herhaalde zijn oproep aan premier Pedro Sánchez om zijn steun voor het Marokkaanse autonomieplan in te trekken en zich te "houden aan het internationaal recht".

Lees ook: Spanje draagt beheer luchtruim Sahara over aan Marokko

Spanje beheert al decennialang het luchtruim van de Sahara vanuit de Canarische Eilanden via ENAIRE, een staatsbedrijf dat onder het ministerie van Transport valt. Dit in overeenstemming met de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), die verantwoordelijk is voor het toezicht op het luchtverkeer in die zone.

De Spaanse beslissing is een gevolg van de recente reis van premier Pedro Sánchez naar Marokko, waar hij op 21 februari 2024 met koning Mohammed VI sprak. Beide partijen hebben een werkgroep opgericht om zich over de kwestie te buigen, in overeenstemming met de gezamenlijke verklaring van 7 april 2022. Er vonden intussen al twee vergaderingen plaats.

Spanje en Marokko hebben "een technische commissie opgericht om de details van de technische en veiligheidssamenwerking op het gebied van het luchtruimbeheer" in de Sahara te bespreken, bevestigen bronnen van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Spaanse krant OK Diario.

Lees ook: Beheer Sahara-luchtruim: Spanje zegt neen aan Marokko

De overdracht van het luchtruimbeheer gebeurt in ruil voor de opening van douanekantoren in Ceuta en Melilla. In juni 2023 had de Spaanse regering Marokko laten weten dat de overdracht van het luchtruimbeheer zou worden opgeschort. De Spaanse regering erkende dat er met Rabat was onderhandeld over de kwestie om te komen tot meer veiligheid in de verbindingen en technische samenwerking. De opschorting werd gerechtvaardigd door het einde van de legislatuur en het begin van de verkiezingsperiode in Spanje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team