Zoeken

Marokko houdt marineoefening in Sahara-wateren

25 maart 2024 - 18:00 - Marokko

©

De Marokkaanse marine gaat oefenen in de wateren van de Sahara, voor de kust van de Canarische Eilanden. De operatie komt kort nadat de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) heeft gevraagd om het visserijakkoord met Marokko te annuleren.

In een circulaire van 19 maart lieten de delegaties van de maritieme visserij in de steden Laayoune en Dakhla de vissers weten dat er van 29 maart tot 28 juni marineoefeningen zullen plaatsvinden in vier zeegebieden. Gedurende die periode zijn deze gebieden verboden voor de visserij, meldt El Confidencial.

Lees ook: Marokkaanse marine onderschept verdacht schip bij Dakhla

Volgens diplomatieke bronnen wil de Marokkaanse marine met deze operatie de soevereiniteit van Marokko over de Sahara-wateren bevestigen. De oefening begon op vrijdag 24 maart, een week nadat Tamara Capeta, advocaat-generaal van het HvJ-EU, heeft gevraagd om het EU-Marokko visserijakkoord te annuleren omdat het de Sahara-wateren omvat.

In september 2021 oordeelde het HvJEU dat het visserijakkoord ongeldig was. De Raad van Ministers, de Europese Commissie, een Marokkaanse vissersvereniging, Spanje en Frankrijk gingen in beroep tegen deze uitspraak. Het HvJEU doet op 28 juni, aan het einde van de Marokkaanse marineoefening, definitief uitspraak.

Lees ook: Marokkaanse Marine oefent op Spaanse patrouilleboot

Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en Marokko is na afloop in juli 2023 niet verlengd. Dit heeft grote schade berokkend aan de Spaanse vissers die 93 visvergunningen hadden in de Sahara-wateren onder Marokkaanse soevereiniteit. Marokko is ook in onderhandeling met Spanje om de controle over het luchtruim van de Sahara over te nemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team