Zoeken

Mohammed VI en Pedro Sanchez: een ontmoeting om de samenwerking nieuw leven in te blazen?

21 februari 2024 - 16:00 - Marokko

©

De Spaanse premier Pedro Sanchez brengt deze woensdag, op uitnodiging van het Koningshuis, een staatsbezoek aan Rabat, zo maakte de Moncloa gisteren bekend. Dit bezoek, waarbij Sanchez naar verwachting een ontmoeting zal hebben met Koning Mohammed VI, markeert een belangrijk moment in de diplomatieke betrekkingen tussen Spanje en Marokko.

Hoewel de precieze agenda van Sanchez’ bezoek niet is vrijgegeven, vernam El Confidencial van diplomatieke bronnen dat de Spaanse premier al sinds zijn herbenoeming in november een bezoek aan Rabat op het oog had. De toezegging voor een ontmoeting met de Koning bleef echter uit. Dit bezoek komt na een periode van genormaliseerde betrekkingen tussen de twee landen, die op 7 april 2022 officieel van start ging. Het is de tweede keer dat Koning Mohammed VI de Spaanse premier ontvangt sinds de herstelde diplomatieke banden, een gebaar dat van groot belang wordt geacht door de Spaanse regering.

Lees ook: Aardbeving in Marokko: Felipe VI steunt "dierbare broer" Mohammed VI

De ontmoeting tussen Sanchez en de monarch volgt op een eerdere poging van de Spaanse premier om Mohammed VI te ontmoeten tijdens de eerste Hoog-Niveau Bijeenkomst na de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko. Die poging mislukte omdat de Koning op vakantie was in Gabon.

Lees ook: Spanje heeft "geschenk" voor Koning Mohammed VI

De verwachtingen rond dit staatsbezoek zijn hooggespannen. Een vooraanstaande Spaanse zakenman, actief in Marokko, voorspelt "zeer positieve berichten" als uitkomst van deze ontmoeting. Ook vermeldenswaardig is dat de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, een tiental dagen geleden besloot zijn eerste officiële bezoek aan Algerije te annuleren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team