Zoeken

Beheer Sahara-luchtruim: Spanje zegt neen aan Marokko

25 juni 2023 - 12:30 - Wereld

©

Spanje heeft Marokko laten weten dat de overdracht van het beheer van het luchtruim van de Sahara niet doorgaat. Volgens een aantal bronnen heeft deze beslissing geleid tot een hervatting van de Marokkaanse claims op Sebta en Melilla.

Marokko heeft de druk op de twee autonome steden hervat nadat het Spaanse paleis Moncloa bevestigde dat Spanje niet van plan is om het beheer van het luchtruim van de Sahara aan Marokko over te dragen. Het Sahara-luchtruim wordt al tientallen jaren beheerd door het overheidsbedrijf ENAIRE, dat onder het Spaanse ministerie van Transport valt. Nadat Spanje van standpunt veranderde over de Sahara en het daaropvolgende herstel van de betrekkingen met Marokko, erkende Moncloa dat er besprekingen met Rabat waren opgestart om het beheer van dit luchtruim te coördineren, met als doel veiligere verbindingen en technische samenwerking te garanderen.

Lees ook: Beheer Sahara-luchtruim: "Er komt geen overdracht aan Marokko"

Maar de Spaanse regering besloot blijkbaar om een einde te maken aan de onderhandelingen vanwege de vervroegde verkiezingen op 23 juli en het einde van de legislatuur, aldus diplomatieke bronnen aan El Confidencial Digital. Spanje is de beherende overheid van de Sahara en kan volgens het internationaal recht niet naar eigen goeddunken beschikken over het luchtruim. Het luchtruim behoort tot de Upper Flight Information Region (FIR/UIR) van het Canarische Luchtverkeersleidingcentrum, dat onder de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) valt, die verantwoordelijk is voor de luchtverkeersleiding in dit gebied.

Lees ook: Polisario hekelt controle Sahara-luchtruim door Marokko

Het besluit van Spanje zou ook de reden zijn van de blokkering van de onderhandelingen over de opening van de commerciële douane in Sebta en Melilla. Marokko heeft ook de claims op de twee enclaves hervat. In een recente brief aan de Europese Commissie omschreef Marokko de twee autonome steden als "Marokkaanse steden". Spanje heeft deze opmerkingen scherp veroordeeld in een verbale nota aan de Marokkaanse ambassade in Madrid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team