Zoeken

Spanje draagt beheer luchtruim Sahara over aan Marokko

25 februari 2024 - 18:30 - Wereld

©

Spanje en Marokko zouden een akkoord bereikt hebben over de overdracht van het beheer van het luchtruim boven de Sahara, dat momenteel door de Canarische Eilanden wordt verzorgd, aan Rabat. Dit in ruil voor de opening van de douaneposten in Ceuta en Melilla, die al jarenlang gesloten zijn.

De Spaanse premier Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI zouden een deal hierover hebben gesloten tijdens een ontmoeting in Rabat op woensdag, meldt El Confidencial Digital. De overdracht van het luchtruim was een belangrijke eis van Marokko, dat al lange tijd de soevereiniteit over de Sahara claimt.

Lees ook: Luchtruim Sahara: Spanje in gesprek met Marokko

De opening van het douanekantoor in Melilla, gesloten sinds augustus 2018, en de start van een nieuwe douanekantoor in Ceuta, werden om technische redenen uitgesteld door Marokko. De Marokkaanse ambassadrice in Madrid, Karima Benyaich, heeft echter de bereidheid van het koninkrijk uitgesproken om deze kantoren binnenkort operationeel te maken.

In juni vorig jaar kondigde de Spaanse regering de opschorting van de overdracht van de controle over het luchtruim van de Sahara aan Marokko als gevolg van de afloop van de legislatuur en de aankomende verkiezingen in Spanje. Deze beslissing werd genomen ondanks eerdere gesprekken met Rabat gericht op het verbeteren van de veiligheid en technische samenwerking in de regio.

Lees ook: Beheer Sahara-luchtruim: "Er komt geen overdracht aan Marokko"

Het beheer van het luchtruim boven de Sahara, dat al decennialang vanuit de Canarische Eilanden wordt uitgevoerd door het Spaans staatsbedijf ENAIRE, staat onder toezicht van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). Als administratieve macht heeft Spanje het recht dit luchtruim te beheren, maar de overdracht ervan aan Marokko roept vragen op over de naleving van internationale afspraken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team