Zoeken

Polisario valt Marokko en Frankrijk aan

25 maart 2024 - 19:00 - Marokko

©

Het Polisario, door Algerije gesteunde separatistische beweging in de Sahara, heeft felle kritiek geuit op Frankrijk en Marokko. De beweging beschuldigt Frankrijk van het dwarsbomen van de vrede en stabiliteit in de regio en van samenwerking met Marokko, ten koste van de Maghreb-eenheid.

De woede van het Polisario is gericht op uitspraken van de Franse ambassadeur in Marokko, Christophe Lecourtier. Deze stelde tijdens een conferentie in Rabat dat Frankrijk Marokko vanaf het begin van het Sahara-conflict heeft gesteund, inclusief militaire wapenhulp. Ook zei hij dat Frankrijk Marokko in de Verenigde Naties heeft gesteund toen het land geïsoleerd was, én dat Frankrijk tot de eerste landen behoorde die het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara steunden.

Lees ook: Polisario verzet zich tegen overdracht luchtruim Sahara aan Marokko

In een verklaring noemt het Polisario de uitspraken van de Franse ambassadeur "gevaarlijk" en "onverantwoord". De beweging beschuldigt Frankrijk van "een politiek van hegemonie" en stelt dat de voortdurende steun voor Marokko "leidt tot uitstel en verslechtering, met ernstige gevolgen voor alle landen en volkeren in de Maghreb-regio, voor de Franse strategische belangen en voor de internationale vrede en veiligheid."

Lees ook: Polisario verzet zich tegen Spaans hotelproject in Dakhla

Ondanks de kritiek hoopt het Polisario dat Frankrijk "deze achterhaalde politiek" zal afzweren en zal bijdragen aan "het herstel van de vrede".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team