Zoeken

Oorlog tussen Marokko en Algerije "hoogst onwaarschijnlijk"

14 november 2022 - 19:00 - Marokko

©

Een Liechtensteinse denktank gespecialiseerd in militaire geschiedenis acht een oorlog tussen Marokko en Algerije "hoogst onwaarschijnlijk".

Federica Saini Fasanotti, expert bij de Liechtensteinse denktank GIS, gespecialiseerd in geopolitiek en militaire geschiedenis, zegt in een artikel op de website van de denktank dat een militaire confrontatie tussen Marokko en Algerije "hoogst onwaarschijnlijk is, althans in de nabije toekomst". Om haar bewering te staven, wijst ze erop dat Europa geïnteresseerd is in vrede in een regio die al door de oorlog in Libië is opgeschud, terwijl een "militair conflict tussen Marokko en Algerije ook de energieakkoorden zou ondermijnen en niemand ten goede zou komen".

Lees ook: Algerije probeert militair overwicht op Marokko te behouden

Algiers heeft invloed "dankzij zijn aardgas en olie", Rabat heeft invloed "dankzij de beheersing van de migratiestromen" naar Europa, aldus Fasanotti. Algerije richt zich in de eerste plaats op zijn eigen herpositionering op het wereldtoneel als belangrijke energie-exporteur. Maar Algerije zal "zich helaas niet meer concentreren op zijn externe betrekkingen, vooral met Europese landen, omdat het de rivaliteit met Marokko onnodig en uiteindelijk contraproductief acht", vervolgt de expert.

Lees ook: Elektronische oorlog tussen Marokko en Algerije

Over de inspanningen van Marokko om het migratiefenomeen in te dammen, met name door middel van de pro-Europese immigratiewet van 2003, merkt de deskundige op dat de strijd "niet erg succesvol is geweest, deels door het gebrek aan steun van Algerije".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team