Zoeken

Marokko volgt Algerijns-Russische militaire oefeningen op de voet

28 november 2022 - 13:00 - Marokko

©

Marokko en de NAVO zijn bezorgd over de Algerijns-Russische militaire oefeningen, "Desert Shield 2022", die op dit moment dichtbij de Marokkaanse grens worden gehouden.

De militaire landmachtoefeningen van Algerije en Rusland zijn op 15 november van start gegaan op Algerijns grondgebied, vlakbij de Marokkaanse grens, en eindigen op 28 november. Maar in de huidige context van crisis waarin de operatie plaatsvindt is dit een bron van zorg voor Marokko, analyseert het weekblad Al Ayyam. Algerije heeft sinds augustus 2021 zijn diplomatieke betrekkingen met Rabat verbroken en Rusland staat op gespannen voet met de Verenigde Staten, die in december 2020 het Marokkaanse karakter van de Sahara hebben erkend.

Lees ook: Algerije overweegt mega militair contract met Rusland door conflict met Marokko

Wat kan in deze context de werkelijke doelstelling zijn van de Algerijns-Russische militaire oefeningen die plaatsvinden op de militaire basis van Bechar, zo’n 80 kilometer van de Marokkaanse grens? De oefeningen worden uitgevoerd met echte munitie, raketten en helikopters. Rusland liet weten dat haar deelname aan de oefeningen niet tegen een derde partij is gericht. "Dit zijn oefeningen ter bestrijding van terroristische groeperingen in de Sahara, die georganiseerd worden in het kader van het militaire samenwerkingsprogramma met Algerije", verklaarde woordvoerster Maria Zakharov, van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, in september.

Volgens een aantal inlichtingendiensten zouden de oefeningen door Rusland en Algerije worden gebruikt om een verholen boodschap naar respectievelijk het Westen en Marokko te sturen. Goed ingelichte bronnen benadrukken dat de Russische militairen die aan de manoeuvres deelnemen geen soldaten zijn, maar deskundigen die gespecialiseerd zijn in de installatie van geavanceerde lanceerbasissen voor ballistische raketten. Voor Algerije zijn deze oefeningen van bijzonder belang, niet in het minst omdat ze plaatsvinden op de militaire basis die gebouwd werd door generaal Lyautey, ter voorbereiding van de ontmanteling van het Marokkaanse rijk en de plundering van de Sahara.

Lees ook: Algerije verdubbelt militair budget door crisis met Marokko

Algerije wil de gespecialiseerde basis ook gebruiken voor de productie van raketten om zijn machtsverhoudingen met Marokko, dat samen met de Verenigde Staten de militaire oefening "African Lion" organiseert, terug in evenwicht te brengen. Bovendien vreest het Algerijnse regime de Marokkaanse plannen voor de productie van Israëlische zelfmoorddrones. Marokko volgt de Algerijns-Russische manoeuvres op de voet, net als NAVO-officieren, die de oefeningen via satelliet observeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team