Zoeken

Crisis met Marokko en steun aan Rusland zonderen Algerije af van Europa

21 november 2022 - 14:00 - Wereld

©

De nauwe politieke, economische en militaire banden tussen Algerije en Rusland, die vorige week een gezamenlijke militaire oefening hielden aan de Marokkaanse grens, baren de Europese Unie zorgen. Europarlementariërs hebben een brief gestuurd naar Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, waarin ze oproepen tot een herziening van de overeenkomsten met Algerije.

In de brief waarschuwt een groep van 17 Europarlementariërs dat het Algerijnse regime "tot de vier grootste kopers van Russische wapens in de wereld behoort, met inbegrip van een wapencontract ter waarde van meer dan 7 miljard euro in 2021" en dat "deze militaire samenwerking Algerije tot de derde grootste ontvanger van Russische wapens in de wereld heeft gemaakt".

Lees ook: Militaire oefeningen Rusland-Algerije niet gericht op Marokko

De militaire samenwerking tussen Algerije en Rusland houdt ook de organisatie in van gezamenlijke militaire oefeningen. Het buurland hield deze week, midden in de crisis met buurland Marokko over de Sahara, gezamenlijke antiterroristische militaire manoeuvres met Russische troepen in de regio Bechar, nabij de Marokkaanse grens.

Europarlementariërs hekelen ook het besluit van Algerije om zich te onthouden van stemming over een VN-resolutie waarin de pogingen van Rusland om Oekraïense regio’s te annexeren worden veroordeeld. Deze stap is "verrassend aangezien Algerije altijd heeft getracht het internationaal recht na te leven en de soevereiniteit van naties respecteert. Het lijkt erop dat Algerije dubbele normen gebruikt".

Lees ook: Verhoogt Algerije wapeninvoer uit Rusland door Marokko?

Deze situatie brengt de Europarlementariërs ertoe een reactie te eisen op de militaire samenwerking tussen Algerije en Rusland, maar ook de herziening van de overeenkomsten met Algiers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team