Zoeken

Nieuwe vuurbal gespot aan Marokkaanse hemel (video)

14 januari 2022 - 17:00 - Wereld

©

Een nieuwe vuurbal vloog op dinsdag 11 januari over de Marokkaanse hemel. Het fenomeen werd geregistreerd door de detectoren van het SMART-project in Calar Alto, Sierra Nevada, Sevilla, Huelva, El Aljarafe en La Hita (Toledo) in Spanje.

De passage van de vuurbal werd geregistreerd op 11 januari om 6:49 uur boven Andalusië. Het verschijnsel deed zich voor nadat er een rotsblok is afgebroken van een asteroïde om vervolgens met een snelheid van 61.000 km/uur de atmosfeer van de aarde binnendrong, meldt Diario Sur.

Lees ook: Vuurbal flitst met 140.000 km per uur over Marokko

Volgens José María Madiedo, de hoofdonderzoeker van het SMART-project, gaat het om een meteoriet. "De plotselinge frictie met de atmosfeer bij deze enorme snelheid zorgde ervoor dat het gesteente ging gloeien, waardoor er een vuurbal ontstond die zijn baan begon op een hoogte van ongeveer 71 km boven de stad Orgiva bij Granada en deze voortzette in zuidoostelijke richting, alvorens uit te sterven op een hoogte van ongeveer 28 km boven de Middellandse Zee, tussen de kusten van Granada en Marokko in", verklaart de deskundige.

Lees ook: Vuurbal gespot aan Marokkaanse hemel (video)

De SMART-detectoren werden geïnstalleerd als onderdeel van het Southwest Europe Fireball and Meteor Network (SWEMN), dat tot doel heeft de hemel continu te monitoren om de inslag van stenen en andere objecten uit het zonnestelsel op de atmosfeer van de aarde te registreren en te bestuderen.

Bladna.nl