Zoeken

Vuurbal raast door de lucht boven Marokko (video)

23 augustus 2023 - 10:00 - Marokko

©

Een vuurbal heeft zondag met een snelheid van meer dan 60.000 km/uur de Marokkaanse hemel doorkruist, meldt het Instituut voor Astrofysica van Andalusië (IAA-CSIC).

Volgens José María Madiedo, onderzoeker bij het IAA-CSIC en directeur van het SMART-project, werd de vuurbal waargenomen in de Marokkaanse lucht boven de stad Ibouhjaren, in de provincie Nador. Het kon ook vanuit Spanje worden gezien, omdat het helderder was dan de volle maan.

Lees ook: Grote vuurbal gespot boven Marokko

Het stuk ruimtesteen schoot als een indrukwekkende vuurbal door de nachthemel met een snelheid van meer dan 60.000 km/uur. De vuurbal vloog op een hoogte van 97.000 km boven Marokko en vervolgde zijn traject naar het zuidoosten voordat het ongeveer 31.000 km boven de stad Beni Oukill uitdoofde.

Lees ook: Vuurbal met 255.000 km/uur door Marokkaanse hemel (video)

De passage van de vuurbal werd gemeld door de astronomische observatoria van Huelva, Sevilla, Sierra Nevada en La Sagra (Granada), Calar Alto (Almería) en La Hita (Toledo) van het SMART-project, opgezet als onderdeel van het Southwest Europe Fireball and Meteor Network (SWEMN) om de hemel te monitoren en de impact van rotsen en andere objecten uit de ruimte op de aardatmosfeer te bestuderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team