Zoeken

Vuurbal gespot aan Marokkaanse hemel (video)

7 december 2021 - 19:40 - Marokko

©

Een "indrukwekkende vuurbal" vloog zaterdag over de Marokkaanse hemel. De melding werd gedaan door het Calar Alto Observatorium in Geral in Almeria op zondag.

Volgens EFE werd de doortocht van de vuurbol zondag om 5.08 uur gemeld door de detectoren van het SMART-project van het Instituut voor Astrofysica van Andalusië (IAA-CSIC), de astronomische observatoria van Sevilla, Sierra Nevada en La Sagra (Granada) en Calar Alto (Almería).

Lees ook: Vuurbal verlicht hemel boven Marokko (video)

Het verschijnsel deed zich voor nadat een rotsblok van de asteroïde was losgebroken en met een snelheid van ongeveer 83.000 km per uur de atmosfeer van de aarde was binnengedrongen. De vuurbal was ongewoon in die zin dat het ongeveer 15 seconden duurde om te doven, terwijl dat normaal slechts twee of drie seconden duurt.

Volgens José Maria Madiedo, hoofd van het SMART-project, was het een "streak bolide", een vuurbal die ontstaat wanneer een rotsblok bijna tangentieel de atmosfeer binnenkomt en een bijna parallelle weg met de aarde volgt.

De vuurbol begon zijn reis op een hoogte van ongeveer 99 kilometer boven het noorden van Marokko en vervolgde zijn weg over de Middellandse Zee op een hoogte van ongeveer 100 kilometer, boven een punt ongeveer 85 kilometer ten zuidoosten van Ibiza. De vlucht van de vuurbol werd waargenomen door verschillende inwoners in het zuiden en midden van Spanje, waaronder die in de provincie Toledo.

Lees ook: Vuurbal vliegt met 105.000 km/uur boven Marokko (video)

De SMART-detectoren worden geïnstalleerd als onderdeel van het Southwest Europe Fireball and Meteor Network (SWEMN) project, dat tot doel heeft de hemel continu te monitoren om de impact van stenen en andere objecten uit het zonnestelsel in de atmosfeer van de aarde te registreren en te bestuderen.

Bladna.nl