Zoeken

Vuurbal verlicht hemel boven Marokko (video)

14 september 2021 - 10:00 - Marokko

©

In het noordwesten van Marokko trok zaterdag een vuurbal door de lucht, op een hoogte van ongeveer 128 kilometer en met een snelheid van zo’n 245.000 kilometer per uur.

De detectoren van het SMART-project van het Instituut voor Astrofysica van Andalusië (IAA-CSIC) en van de astronomische observatoria van Sevilla, Sierra Nevada en La Sagra (Granada), Calar Alto (Almería) en La Hita (Toledo), registreerden afgelopen zaterdag allemaal de passage van een vuurbol in het noordwesten van de Marokkaanse hemel.

Lees ook: Vuurbal flitst met 140.000 km per uur over Marokko

Volgens de analyse van de hoofdonderzoeker van het SMART-project, José María Madiedo, werd de doorgang van de vuurbol geregistreerd in de vroege ochtend van 11 september om 05:25 uur, meldt EFE. Aangenomen wordt dat dit werd veroorzaakt door het binnendringen van een rotsblok, dat afgebroken is van een komeet, in de atmosfeer van de aarde met een snelheid van ongeveer 245 000 km/uur. Vervolgens zette de meteoriet zijn koers verder in noordwestelijke richting van Marokko, op een hoogte van ongeveer 77 kilometer.

Lees ook: Marokkaanse meteoriet geeft geheimen van Mars prijs

De SMART-detectoren werden geïnstalleerd als onderdeel van het Southwest Europe Fireball and Meteor Network (SWEMN), dat tot doel heeft de hemel continu te observeren om de inslag van stenen en andere objecten uit het zonnestelsel, op de atmosfeer van de aarde te registreren en te bestuderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team