Zoeken

Vuurbal flitst met 140.000 km per uur over Marokko

16 maart 2021 - 14:40 - Marokko

©

Een vuurbal doorkruiste op zondag 14 maart de hemel in zuidwestelijke richting, alvorens uit te doven op een hoogte van 69 kilometer boven de zeespiegel, ongeveer 29 kilometer voor de kust van Marokko. De vuurbol legde een totale afstand af van ongeveer 72 kilometer.

Met 140.000 kilometer per uur, werd de passage van een vuurkogel boven de Middellandse Zee en Noord-Marokko geflitst door detectoren van het SMART-project van het Instituut voor Astrofysica van Andalusië (IAA-CSIC) en de astronomische observatoria van Calar Alto (Almería), Sevilla, La Hita (Toledo) en Sierra Nevada (Granada).

De vuurbal werd afgelopen zondagochtend om 1.51 uur geregistreerd en werd vanuit het hele zuiden en midden van het land gezien, aldus de hoofdonderzoeker van het SMART-project, José María Madiedo van het Instituut voor Astrofysica van Andalusië (IAA-CSIC).

Het fenomeen werd veroorzaakt door een rotsblok van een komeet dat de atmosfeer van de aarde binnendrong met een snelheid van ongeveer 140.000 kilometer per uur, waardoor het rotsblok ging gloeien. De vuurkogel vormde zich op een hoogte van ongeveer 111 kilometer boven de Middellandse Zee, ongeveer 70 kilometer van de Andalusische kust en reisde ongeveer 72 kilometer door de atmosfeer.

Bladna.nl