Zoeken

Vuurbol gespot aan Marokkaanse hemel

2 december 2021 - 10:00 - Marokko

©

Een vuurbol die met een snelheid van 72.000 km per uur over de Atlantische kust tussen Spanje en Marokko vloog, werd door onderzoekers van verschillende Spaanse instituten waargenomen.

De passage van de vuurbal werd gesignaleerd door de detectoren van het SMART-project onder leiding van het Instituut voor Astrofysica van Andalusië (IAA-CSIC) en door de astronomische observatoria van Sevilla, Sierra Nevada Granada en Almería, meldt EFE.

Lees ook: Vuurbal verlicht hemel boven Marokko (video)

Volgens José María Madiedo, de hoofdonderzoeker van het SMART-project, werd de passage van de vuurbol op dinsdag om 23.39 uur geregistreerd en op grote schaal waargenomen door verschillende inwoners van Zuid- en Midden-Spanje. De meest nauwkeurige beelden zijn gemaakt in Sevilla, waar de intens groene kleur van de vuurbol duidelijk zichtbaar was in de hemel.

Het verschijnsel deed zich voor na het afbreken van een rotsblok van een asteroïde, waarna het blok met een snelheid van ongeveer 72.000 km per uur de atmosfeer van de aarde binnendrong. De vuurbol begon zijn reis op een hoogte van ongeveer 90 kilometer boven de zee, zo’n 81 kilometer van de Marokkaanse kust. Vervolgens ging het verder in zuidoostelijke richting op een hoogte van ongeveer 46 kilometer, op 72 kilometer van de Marokkaanse kust.

Lees ook: Vuurbal gespot boven Marokko (video)

De SMART-detectoren zijn onderdeel van het Southwest Europe Fireball and Meteor Network (SWEMN), dat tot doel heeft de hemel continu te monitoren om de inslag van stenen en andere objecten uit het zonnestelsel op de atmosfeer van de aarde te registreren en te bestuderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team