Zoeken

Vuurbal met 255.000 km/uur door Marokkaanse hemel (video)

2 februari 2022 - 12:20 - Marokko

©

Een vuurbal scheerde op 30 januari over de Marokkaanse hemel met een snelheid van ongeveer 255.000 km/u. De doorgang werd gemeld door de sensoren van het SMART-project.

De vuurbal werd waargenomen op 30 januari om 3.16 uur. José María Madiedo, wetenschapper aan het Instituut voor Astrofysica van Andalusië (IAA-CSIC) en hoofdonderzoeker van het SMART-project, verklaarde dat de rots de atmosfeer van de aarde binnenkwam met een snelheid van ongeveer 255.000 km/uur.

Lees ook: Opnieuw vuurbol waargenomen boven Marokko (video)

Als gevolg van de plotselinge wrijving van de meteoriet met deze snelheid begon het te gloeien en vormde het een vuurbal. De baan begon op een hoogte van ongeveer 146 kilometer ten oosten van Marokko, boven Oulad Sidi Abd el Hakem. De vuurbol vervolgde zijn baan in noordwestelijke richting en doofde uit op een hoogte van ongeveer 62 kilometer ten noordoosten van Marokko, boven de stad Tafersit, in de provincie Driouch.

Lees ook: Indrukwekkend: komeet met 95.000 km/uur door Marokkaanse lucht (video)

In totaal legde de vuurbol in de atmosfeer een afstand van ongeveer 198 kilometer af. Het werd waargenomen door astronomische observatoria in Huelva, El Aljarafe, Sevilla, Sierra Nevada, La Sagra (Granada), Calar Alto (Almería) en La Hita (Toledo).

Bladna.nl