Zoeken

Nieuwe lockdown zal rampzalige gevolgen voor Marokkaanse economie hebben

4 november 2020 - 10:20 - Economie

©

Geconfronteerd met de toename van corona-besmettingen, vrezen Marokkanen een nieuwe strenge lockdown. Net als verschillende andere economen, riep ook Amine Nejjar, vice-voorzitter van de Alliantie van Istiqlal-economisten, op tot voorzichtigheid bij het nemen van beslissingen die mogelijk ellendige gevolgen zouden kunnen hebben.

Kan een nieuwe lockdown gunstig zijn voor Marokkanen in een periode waarin het koninkrijk worstelt met economisch herstel? Dat is de vraag die op de lippen ligt van veel burgers die een trieste herinnering overhouden aan drie maanden van strenge opsluiting. Maar de situatie is vandaag de dag verre van verbeterd en ze lijkt zelfs nog ingewikkelder te worden. In feite ziet het ernaar uit alsof de tweede golf van van de corona-pandemie helemaal ontsnapt aan beheersing vanuit de overheid. In Marokko hebben we het totaal van 200.000 besmettingsgevallen al ver achter ons gelaten en werden er 3900 sterfgevallen geregistreerd, merkt MAP op.

Geconfronteerd met dit verontrustende beeld, rijst de dringende vraag naar een nieuwe lockdown. Dit was ook het onderwerp van een webinar met als titel "Moeten we naar een lockdown?". Daarin roept de econoom op tot weloverwogen beslissingen met betrekking tot de gevolgen van een potentiële, toekomstige lockdown. Die gevolgen kunnen zich bevinden op vlak van volksgezondheid, maar ook op sociaal of economisch vlak. Volgens het Istiqal-kamerlid, bevindt Marokko zich in de huidige situatie omdat de versoepelingen niet op een optimale manier werden doorgevoerd. "Een strikte controle van de sanitaire maatregelen is vandaag belangrijk om de schade tot een minimum te beperken", benadrukt hij.

In plaats van snel over te gaan naar grote versoepelingen, raadt Nejjar aan om informatie-campagnes op touw te zetten over de noodzaak van het respect voor de hygiëne- en afstandsmaatregelen. Deze campagnes moeten uitgevoerd worden door politieke partijen, vakbonden, professionele organisaties, verenigingen en andere maatschappelijke actoren, met de steun van lokale overheden. "Als we kiezen voor een strenge lockdown, moeten we ook stilstaan bij de dramatische gevolgen van deze beslissing voor mensen die in de informele sector werken en die leven van hun dagelijkse inkomen". Hij wijst er ook op dat de staat niet langer de middelen heeft om deze mensen financieel te ondersteunen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team