Zoeken

Marokkanen vrezen volledige lockdown

1 augustus 2020 - 14:40 - Marokko

©

Marokko heeft sinds het begin van de coronavirus pandemie een uitstekende aanpak gehanteerd. Maar de plotse lockdown van acht steden, het snel stijgend aantal coronabesmettingen en de recente verklaringen van regeringsleden, zorgen voor onrust in het land.

Al Massae bericht dat Marokkanen bang zijn voor een nieuwe volledige lockdown. Velen vrezen de werkloosheid, opsluiting en economische gevolgen van een nieuwe lockdown. Of Marokko een dergelijk besluit economisch aan kan blijft ook een grote vraag volgens het blad.

Het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen sinds de versoepeling van de noodtoestand is zorgwekkend, maar wat vooral zorgen baart, is "het gebrek aan harmonie binnen de regering en vooral het verrassende besluit om acht steden in quarantaine te plaatsen". Uit dit besluit kan worden geconcludeerd dat de "regering slechts enkele dagen na de versoepeling van de coronamaatregelen, een bocht van 180 graden heeft gemaakt, wat de angst voor een nieuwe opsluiting vergroot".

Het Marokkaanse BBP is in twee maanden volledige lockdown met 6 procentpunten gekrompen, wat een verlies van 1 miljard dirham per dag betekent. Dat berichtte minister Mohamed Benchaaboun van Economie enkele weken geleden. Volgens de bewindsman zou de situatie nog veel erger zijn geweest zonder het speciaal coronafonds dat op vraag van Koning Mohammed VI aan het begin van de pandemie werd opgezet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team