Zoeken

Marokkaanse banken: 5,3 miljard dirham betalingsachterstanden

6 november 2020 - 10:20 - Economie

©

Marokkaanse bankiers maken zich zorgen over de achterstallige aflossingen van leningen die over de afgelopen maanden flink zijn toegenomen. Vooral bedrijven hebben steeds meer moeite om hun schulden te betalen. Het totaalbedrag van de schulden is in de afgelopen 4 maanden opgelopen tot 5,3 miljard dirham. Vier maanden geleden kwam er een einde aan de moratoriums op de looptijden van leningen.

Het aandeel van de schulden is in de afgelopen negen maanden met 9 miljard toegenomen, tot een totaal van 79 miljard dirham. De herinvoering van strenge lockdowns in Europese landen, met name in Frankrijk, is slecht nieuws voor veel sectoren van de Marokkaanse economie en zal het herstel na de coronacrisis vertragen, meldt L’Economiste. De bancaire sector bereidt zich voor op een scherpe toename van claims, ondanks de maatregelen die de overheid en Bank Al-Maghrib hebben getroffen om de gevolgen van de crisis te verminderen.

In de eerste negen maanden van 2020 waren de schulden-portefeuilles aanzienlijk laag, zowel die van particuliere ondernemingen als die van huishoudens. Het verliespercentage voor bedrijven kwam over deze periode uit op 11,6%, een daling van 0,9 punten. Van de leningen van Marokkaanse huishoudens bleef 9,4% onbetaald, tegenover 8,4% in 2019.

Sinds de opheffing van de verlengingen van de looptijd van leningen zijn de achterstallige betalingen verder gestegen. In de maand september alleen liep de betalingsachterstand op met 1,7 miljard dirham. Hierbij moet ook worden aangetekend dat de risicokosten van beursgenoteerde banken in het eerste kwartaal van 2020 met 141% zijn gestegen tot 8,8 miljard dirham. De toename van de schuldenlast houdt ook verband met een conservatieve benadering van de voorzieningen om de schuldenlast laag te houden en de onzekerheid over de ontwikkeling van de pandemie en de economische vooruitzichten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team