Zoeken

Merkwaardige daling van fruit- en groenteprijzen in Marokko

2 februari 2024 - 12:00 - Economie

©

In Marokko reageren consumenten verrast op de grote hoeveelheden beschikbaar fruit en groente tegen betaalbare prijzen op de markten. Velen verwachten een tekort aan groente en fruit vanwege het watertekort en de wereldwijde prijsstijgingen van grondstoffen.

Rachid Benali, voorzitter van de Marokkaanse Confederatie voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling (COMADER), legt uit dat de huidige daling van de prijzen van fruit en groente deels het gevolg is van de klimatologische omstandigheden die de rijping van bepaalde gewassen, zoals tomaten, hebben versneld. Een andere reden voor de prijsdaling is de stopzetting van Marokkaanse exporten, na een besluit van de Mauritaanse autoriteiten om de douanerechten op goederen uit Marokko te verhogen. Dit, samen met een halvering van de export van fruit en groente naar Europese markten, zou ook bijdragen aan de neerwaartse trend in prijzen.

Lees ook: Historische daling export Marokkaanse olijven

Volgens Benali zal deze waargenomen prijsdaling echter niet lang duren. Hij voorspelt dat "het huidige effect op de prijzen tijdelijk is en binnen twee maanden zal verdwijnen. Zodra de huidige voorraden tomaten op de markt op zijn, zullen de prijzen weer stijgen tot niveaus die vergelijkbaar zijn met die van 2022."

Lees ook: Exportstop leidt tot sterke daling groenteprijzen in Marokko

Lahoucine Aderdour, voorzitter van de Marokkaanse Interprofessionele Federatie voor de Productie en Export van Fruit en Groenten (FIFEL), bekritiseert de "exorbitante prijzen van fruit en groente" en stelt vragen over de "werkelijke productiekosten van deze producten". Hij benadrukt wel de hoge kosten die de schaarste aan waterbronnen in de Souss-regio met zich meebrengt. "Voor het boren van een put van 200 tot 300 meter diep om water op te pompen, zijn aanzienlijke bedragen nodig. Dit verhoogt de productiekosten aanzienlijk. Voeg daar de prijs van grondstoffen aan toe en maak de berekening", legt hij uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team