Zoeken

Exportstop leidt tot sterke daling groenteprijzen in Marokko

24 januari 2024 - 07:00 - Economie

©

In Marokko zijn de groenteprijzen de afgelopen dagen aanzienlijk gedaald, met als belangrijkste oorzaak de stopzetting van de export naar Mauritanië en andere landen op het continent.

Volgens het weekblad L’Observateur du Maroc heeft de beslissing van de Mauritaanse autoriteiten om de douanerechten op geïmporteerde groenten uit Marokko via de grenspost El Guerguerat te verhogen, directe gevolgen gehad op de prijzen. Abderrazak Echabbi, secretaris-generaal van de vereniging van de groothandel in fruit en groenten, licht toe dat dit een aanzienlijke invloed heeft gehad op de groentemarkt.

Lees ook: Groenten plots veel goedkoper in Marokko

Momenteel kost een kilo tomaten in Marokko 6 dirham en een kilo aardappelen ongeveer 4 dirham. Echabbi wijst erop dat, ondanks de recente prijsdaling, de detailhandelsprijzen nog steeds relatief hoog zijn in vergelijking met de groothandelsprijzen. Hij illustreert dit met het voorbeeld van de tomatenprijs, die in de detailhandel 6 dirham per kilo bedraagt, terwijl deze op de groothandelsmarkt slechts 2 dirham is. Echabbi schrijft dit prijsverschil toe aan de wet van prijsliberalisatie en de moeilijkheden die controlecomités ervaren bij het opleggen van redelijke en vaste prijzen.

Lees ook: Mauritanië perst Marokkaanse vrachtwagens af, schuld van Algerije?

De secretaris-generaal van de groothandelsvereniging benadrukt de noodzaak van verdere overwegingen over hoe prijsstabiliteit in de toekomst kan worden gewaarborgd. Hoewel de huidige prijsdaling positief wordt ontvangen door consumenten, is er behoefte aan strategieën om vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen of te beheersen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team